Alt om 5G

Har du noen gang irritert deg over at mobilnettet ditt laster altfor tregt? Etter lanseringen av 5G mobilnett, så kan vi trygt si at dette snart er historie. 5G er det eneste mobilnettet som har imponert fra aller første stund.

Det er et par år siden vi hørte om dette nettet for første gang, og i denne artikkelen skal vi se nærmere på det. 5G er et svært interessant tema, og derfor vil vi forsøke å samle alt du trenger å vite om dette nye mobilnettet.

Nedenfor kan du lese alt om 5G, og få svar på alt du lurer når det gjelder det!

Hva er 5G?

5G er et akronym for 5. generasjon, og det brukes i forbindelse med mobilnettet. Når noen snakker om 5G mener de altså 5. generasjon av mobilnettverk. Forgjengerne til 5G er 1G, 2G, 3G og 4G, som de fleste av oss kjenner til.

Mobilnett er langt ifra et nytt fenomen, men 5G er en generasjon mobilnett som virkelig vil løfte mulighetene for surfing til nye høyder. Dette er en type mobilnett som er kompatibel med alt du kan tenke deg, deriblant maskiner, gjenstander og enheter.

Tregt internett er noe som har vært et stort irritasjonsmoment for folk flest i mange år, men det er ikke noe du trenger å bekymre deg lenger om du har 5G. 5G er en type mobilnett som vil dekke behov som folk ikke visste at de hadde!

Dette kjennetegner 5G

Når det blir lansert et nytt mobilnett, så er det dette mobilnettets kjennetegn et emne som er av stor interesse. Alle var ganske imponert over 4G når det først ble lansert, men hva er egentlig som kjennetegner 5G mobilnettet?

5G er et mobilnett med svært høy hastighet. Faktisk så sies det at dette mobilnettet er nesten så mye som 100 ganger raskere enn 4G mobilnettet. I praksis betyr det at en nedlastning som tok 7 minutter på et 4G nett vil ta 10 sekunder på et 5G nett.

5G er også kjent for sin fantastiske båndbredde, så det spiller ingen rolle om du befinner deg alene på rommet ditt eller midt på Karl Johan med mennesker på alle kanter. Med 5G mobilnettet vil dekningen din være like god uansett.

5G imponerer også med sin gode latency. Det er et begrep som brukes om nettets lastehastighet. Og med 5G er latency så god at ordet forsinkelser i forbindelse med dette nesten vil bli helt utryddet.

Hva vil 5G gi deg?

De siste årene har det vært stort fokus på brukeropplevelse og hvordan det er for hver enkelt å bruke det aktuelle produktet eller tjenesten. Og med 5G trenger du ikke å forvente mindre enn en formidabel brukeropplevelse.

Som vi så ovenfor har 5G god latency, noe som betyr at dette er et mobilnett som laster det du skal ha svært raskt. Det vil også sørge for at videosamtaler og streaming har en kvalitet fra en annen verden.

5G er et mobilnett med mange muligheter, og vi overdriver ikke når vi sier at det er kun fantasien din som setter grenser. For det er nemlig slik det er!

Her får du 5G i Norge

Hvor du får 5G i Norge vil ta utgangspunkt i hvilken mobiloperatør du har. Forskjellige mobiloperatører har nemlig bygget ut 5G nettet sitt forskjellige steder i Norge.

Som vi også har sett med generasjonene av mobilnett før 5G, så skjer utviklingen av 5G sakte, men sikkert. Derfor kommer det ikke som noen overraskelse at utviklingen tar tid.

Noen av mobiloperatørene som tilbyr 5G til kundene sine, er Telenor, Telia og Ice. Men det er viktig å legge merke til at dekningen varierer med hvor i landet du befinner deg.

Telenor

Telenor var den første, norske mobiloperatøren som kunne tilby 5G mobilnett til kundene sine. Det eneste du trenger for å koble deg på 5G mobilnett, er en mobiltelefon som støtter denne generasjonen.

Per dags dato tilbyr Telenor 5G mobilnett til sine kunder i Askvoll, Bodø, Elverum, Flokeneset, Fornebu, Longyearbyen, Kongsberg, Kvitfjell, Spikersuppa i Oslo, Svalbard og Trondheim.

I løpet av 2021 har Telenor store planer når det gjelder å bygge ut sitt 5G mobilnett for sine kunder. De planlegger å utvide dekningen på alle de stedene som er nevnt ovenfor, i tillegg til at de ønsker å få dekning til andre kunder som befinner seg andre steder i landet.

Telenors utbyggingsplaner for 5G mobilnett i 2021 dreier seg om å bygge ut mobilnettet i følgende områder: Bergen, Drammen, Fredrikstad, Kristiansand, Oslo, Stavanger og Tromsø.

Se: Mobilabonnement med telenor-dekning her

Telia

Telia er en av de mest populære mobiloperatørene i Norge. Og deres overordnede mål er at halvparten av den norske befolkningen skal få tilgang på 5G mobilnett i løpet av 2021. I skrivende stund kan 1,2 millioner nordmenn koble seg på et 5G mobilnett.

Til å begynne med fokuserte Telia på å få bygget ut 5G nettet sitt i følgende norske byer: Bergen, Lillestrøm, Oslo og Trondheim. Men det har vært en formidabel utvikling på dette området den siste tiden, og dermed har Telia fått tilføyd flere andre stedsnavn på listen.

I sin utviklingsstrategi har Telia delt opp 2021 i fire kvartaler. To kvartaler utgjør et halvt år, og i løpet av de første 6 månedene av 2021 har Telia utvidet dekningen sin i flere av de norske fylkene. Dette innebærer Rogaland, Troms og Finnmark, Vestland og Viken.

I skrivende stund er vi bare 7 måneder inn i 2021, så halve året gjenstår. Det vil si at det gjenstår det tredje og fjerde kvartalet som Telia har lagt planer for. Og det innebærer utvidelse i blant annet Agder, Innlandet, Møre og Romsdal, Nordland og Trøndelag.

Se: Mobilabonnement med Telia-dekning her

Ice

Som Ice-kunde får du også gleden av å benytte deg av 5G mobilnett. Også her er det snakk om hvor vidt du befinner deg på stedene hvor Ice har rukket å bygge ut 5G mobilnettet sitt.

Ice er en mobilopertør som har bygget ut 5G mobilnett på forskjellige steder i de forskjellige landsdelene. På generell basis så dreier det seg om Østlandet, Sørlandet, Vestlandet og Nord-Norge.

Så om du er Ice kunde og bor et sted på følgende steder så vil du kunne ha gleden av det fantastiske 5G mobilnettet som er utvides dag for dag: Akershus, Bergen, Drammen, Fredrikstad, Jessheim, Kirkenes, Kristiansand, Porsgrunn, Stavanger, Tromsø og Oslo.

Også mobiloperatøren Ice har store planer når det gjelder å utvide 5G mobilnett. Men de har ikke lagt frem en like detaljert plan som mobiloperatørene Telenor og Telia.

Se: Mobilabonnement med ICE-dekning her

Slik får du 5G mobilnett

Også hvordan du får 5G mobilnett vil variere med utgangspunkt i hvilken mobiloperatør du har. Først og fremst er du nødt til å bo i et område hvor den aktuelle mobiloperatøren har bygget ut 5G mobilnettet sitt.

For å få 5G mobilnett trenger du en mobiltelefon som rett og slett støtter 5G som mobilnett. Men om mobilen din er en relativt ny modell, så er det ikke noe du trenger å bekymre deg for, da den da vil koble seg på 5G mobilnettet automatisk.

Hvis du derimot har en mobil som ikke er veldig ny, eller ikke har byttet SIM-kort på en stund, så er dette noe som er nødt å være på plass før du får ha gleden av 5G mobilnettet.

Og når du har koblet deg til 5G mobilnettet, så er det bare å surfe i vei!

Mobilabonnementpris
Logo