Å ha en mobildekning som fungerer er en essensiell del av det å ha et mobilabonnement. Det hjelper tross alt fint lite dersom abonnementet er billig, om du ikke får tilgang til de tjenestene du betaler for.
Et mål når du velger mobilabonnement bør alltid være å finne beste mobildekning for deg, men hvem tilbyr egentlig best mobildekning i Norge? Hvordan ser du hvilket mobilnett som er best for deg?
Disse og mange flere spørsmål skal vi ta en nærmere titt på i denne artikkelen, slik at du bedre kan velge mellom de mange mobilabonnementene.
Vi har testet og gjennomført en analyse av de ulike mobilnettene i Norge. Vi har testet hvordan mobilnettene fungerer i praksis, samlet inn brukerne sine erfaringer og tilbakemeldinger og brukt tallfestet informasjon fra Telenor, Telia og Ice sine nettsider som kilde for denne kåringen.
Basert på disse dataene har vi foretatt en vurdering hvor vi har besluttet hvilken mobildekning som er best, basert på følgende kriterier:
Dekning: Hvor stor arealdekning og befolkningsdekning har de ulike mobilnettene i ulike deler av landet.
Hastighet: Hvor raskt er mobilnettet? Hvor bra har de ulike operatørene bygget ut 4G-nettet og 5G-nettet sitt? Vi har sett på utbyggingsgraden av 4G- og 5G-nett.
Stabilitet: Hvor stort er problemet med nedetid? Vil nettet påvirkes av perioder hvor det sendes mye datatrafikk? Vi har sett på brukte teknologier og antall basestasjoner hos de ulike mobilnettene.
Verdi for pengene: Dekningen er en ting, men hvor mye skal man betale for premium dekning? De ulike operatørene tilbyr ulike priser til sine forhandlere. Dette påvirker prisene vi som forbrukere betaler.
Ved hjelp av disse vurderingskriteriene forsøker vi å gi deg et så objektivt vurderingsgrunnlag som mulig for å finne den beste mobildekningen til ditt behov.
Telenor var første aktør i Norge til å bygge ut både fastnett og mobilnett. Det at de var først ute har også sikret de posisjonen som størst, og det merkes. Vi i mobilabonnementpris.no har vurdert Telenor sitt mobilnett til å ha landets beste mobildekning.
Telenor har faktisk rukket å bygge ut mer enn 8 800 basestasjoner i Norge. Det har gitt en imponerende arealdekning på hele 86 % og en befolkningsdekning på nesten 100 % (99,98 %). (Kilde, Telenor.no).
Dette har gitt grunnlaget for en stabil og god dekning de aller fleste steder i Norge, inkludert i byen, på høyfjellet og langs landeveien.
Med det sagt, er ikke befolkningsdekning og arealdekning alt som betyr noe. Telenor har også klart å tilpasse mobildekningen sin til tiden og har etablert det som kanskje er det raskeste mobilnettet i Norge.
Satsingen på utbygging av 5G og 4G har vært offensiv, noe som har ført til at 5G-nettet per 2025 dekker over 65,6 % av befolkningen.
Kombinasjonen av godt utbygget 5G-nett og et solid etablert 4G-nett betyr at man stort sett kan surfe på mobilen med svært høy hastighet i store deler av landet.
Det at Telenor i tillegg har bygget ut basestasjonen sine med 7 ulike frekvenser gjør at kapasiteten i nettet er høyt og at brukeropplevelsen vil være stabil selv på de mest travle plassene i Norge som f.eks. store messer, konserter eller midt i Oslo sentrum.
Telia har bygget ut det som i dag er Norges nest største mobilnett. Telia skilter med en befolkningsdekning på hele 99 % og er en reell utfordrer til Telenor. De er spesielt godt bygget ut i byene. (Kilde, Telia.no)
Telia har satset hardt på utbygging av nye teknologier som 4G-nett og 5G-nett i basestasjonene sine. Faktisk har de satset såpass offensivt at man per 2025 kan si at Telia er på nivå med, eller har raskere mobilnett enn Telenor i de største byene i Norge.
Dersom man beveger seg utenfor storbyene (Oslo, Bergen, Stavanger/Sandnes og Trondheim) vil bildet være noe annerledes.
På bygda og i de mindre byene vil Telia sin dekning ikke være like god som Telenor sitt nett. Dette er betraktninger som er gjort i skala og kan følgelig variere fra et tettsted til et annet.
Selv om arealdekningen er mindre hos Telia enn hos Telenor, vil man ofte betale mindre og samtidig få billigere mobilabonnement når man velger abonnement fra et mobilselskap som bruker Telia sin dekning.
Bakgrunnen for dette er rett og slett det at det er billigere for mobilselskapene å leie mobilnett av Telia enn hva det ville vært fra Telenor.
Oppsummert vil vi kunne anbefale Telia dersom du bor i en av de store byene og ønsker god dekning til en (ofte) litt lavere pris enn Telenor.
Ice er den yngste aktøren på markedet for mobilnett i Norge. Selskapet er eid av nettselskapet Lyse og forsøker å bygge en utfordrer til Telenor og Telia ved hjelp av gode priser og moderne teknologi.
Ice har helt fra starten bygget ut nettet sitt, “Ice+”. Dette mobilnettet er et moderne nett bestående av kun 4G- og 5G-teknologi som bygges kontinuerlig ut.
Ice-dekningen har faktisk oppnådd hele 99,6 % befolkningsdekning både i og rundt de største byene i Norge. Likevel er ikke nettet deres like godt bygget ut som konkurrentene deres. (Kilde, Ice.no)
I områder hvor Ice-dekningen ikke er tilstrekkelig, har de etablert et velfungerende samarbeid med Telia, noe som har gjort dem til en av Norges fremste mobiloperatører.
Dette samarbeidet fungerer slik at mobiltelefonen din slår seg om på Telia sitt nett i områder hvor dekningen til Ice ikke er tilfredsstillende, noe som betyr at man kan oppleve noe dårligere stabilitet og lavere hastigheter når man beveger seg ut fra Ice-soner.
Videre er det verdt å nevne at Ice ofte skiller seg ut ved å tilby rimeligere alternativer enn både Telenor og Telia ved å tilby mer data for pengene.
Oppsummert vil Ice-dekningen være et bra valg for deg som bor i Norges største byer, eller deg som ikke er så veldig opptatt av å ha et raskt mobilnett utenfor de største byene i landet.
I Norge finnes det i dag en rekke forskjellige mobilselskaper. Disse leverer derimot sine tjenester fra kun tre forskjellige mobilnett:
Dette betyr at alle andre mobilleverandører faktisk tar i bruk deres nett, slik at hvis du abonnerer på Talkmore for eksempel, så er ikke dette deres eget mobilnett.
Kort forklart er det mobilnettet som gjør det mulig for deg og meg å sende og motta trådløs kommunikasjon via mobiltelefonene våre. Enten du surfer på nett, sender tekstmeldinger eller ringer bruker du altså et mobilnett.
Selve nettet består av et nettverk av basestasjoner som snakker sammen med avsender og mottaker sine mobiltelefoner og hverandre (basestasjonene).
Basestasjoner både sender og mottar signaler fra mobiltelefoner (og andre SIM-kort).
Mobilselskapene lager forbindelser mellom basestasjonen (ofte via fiber) og viderefører trafikk til resten av mobilnettet.
4G- eller 5G-teknologi installeres på de ulike basestasjonene og gir ulik hastighet og ulike dekningsgrader avhengig av teknologien som brukes og avstanden til basestasjonene.
Hvor god dekning man får er avhengig av en rekke ulike faktorer. Her inngår både signalstyrke og kvalitet på forbindelsen. Nedenfor går vi inn på 7 faktorer som er avgjørende for hvor god dekning du vil oppleve:
Desto nærmere man befinner seg en basestasjon, jo sterkere blir signalet og dermed også dekningen. Dersom man befinner seg langt unna en basestasjon vil signalstyrken svekkes og man vil oppleve ustabil dekning og lavere hastighet ved bruk av mobildata.
Alt som fysisk hindrer dekning, som eksempelvis bygninger, skog/trær, fjell eller lignende kan blokkere og dermed svekke dekningen. Dersom man befinner seg inne, vil konstruksjoner som metall, betong og isolasjon kunne fungere som hindringer.
I “rushtiden”, det vil si perioder hvor svært mange bruker mobilnettet samtidig, vil kapasiteten til basestasjonen få seg en utfordring og i verste fall bli overbelastet. Dette fører til redusert hastighet og kanskje også dekningsbrudd. Det vil man typisk merke under konserter og festivaler hvor det er svært mange mennesker samlet på et sted.
Ettersom at de ulike mobilnettene bruker ulik teknologi og har basestasjoner på forskjellige steder, vil hvilket mobilnett du bruker ha stor innvirkning på hvor god dekning du opplever. Eksempelvis kan Ice ha fullverdig dekning et sted hvor Telia har noe dekning og Telenor har ingen dekning.
Teknologien i nærmeste basestasjon vil også ha stor innvirkning på mobildekningen din. Eksempelvis er det store forskjeller på hvor raskt mobilnettet er, avhengig av om teknologien i basestasjonen baserer seg på 3G, 4G eller 5G. Jevnt over er det nyere teknologi i områder med flere folk, og eldre teknologi i områder med færre folk.
Selve mobiltelefonen man bruker vil være med på å påvirke mobildekningen. Enkelte modeller har eksempelvis bedre antenner enn andre. Samtidig kan antennen til mobiltelefonen din ha fått en skade som gjør at dekningen blir dårligere enn en annen med samme mobiltelefon.
Regn, kraftig tåke og tordenvær vil være med på å påvirke dekningen og signalstyrken. Ekstremvær vil ofte være med på å gi ustabil dekning i området hvor det pågår.
Telenor har altså den beste mobildekningen i Norge i dag. Det er derimot som nevnt gode muligheter for at både Telia-dekning og ICE-dekning er bedre i det området der du bor, eller der hytta din for eksempel er.
En rask titt på et dekningskart, eller ved å utføre en mobildekning test på egen hånd, vil også være fine måter å finne ut av hvor god dekningen faktisk er i områdene du befinner deg i.
I tillegg til beste mobildekning, er selvfølgelig mange andre faktorer viktige. Man vil jo helst ha en fornuftig pris, god kundeservice og data rollover hvis mulig - i tillegg til god dekning.
Det å ha den beste mobildekningen er allikevel det aller viktigste, ettersom at dette til syvende og sist vil definere din opplevelse av å bruke mobilen din.
Finner du god mobildekning hos et mobilnett, så kan du deretter velge deg ut en leverandør som leverer sine tjenester gjennom akkurat dette nettet.