Alt om mobildekning (Edge, 2G, 3G, 4G, 4G+)

I dag blir det å ha sin egen mobiltelefon sett som den største selvfølge i verden. Men slik har det ikke alltid vært. Alt har en begynnelse, og mobilnettets begynnelse var tilbake i 1981.

Det var i 1981 at det aller første mobilnettet ble lansert. Dette nettet ble kalt Nordisk mobiltelefonsystem, som regel forkortet til NMT. Et annet begrep som også brukes om dette systemet er 1G. NMT/1G var med andre ord det aller første mobilnettet som fantes.

I skrivende stund befinner vi oss i 2021. Det har altså gått 40 år siden det første mobilnettet ble lansert. I løpet av disse 40 årene har vært en formidabel utvikling på dette området. Vi har sett og elsket mobilnett som har hatt navn som Edge, 2G, 3G, 4G og 4G+.

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på hvert enkelt av disse mobilnettene. Det har vært 40 år med historie, og dermed er det et svært interessant tema som vi selvsagt må dykke dypere ned i.

Dette er 2G mobilnett

12 år etter lanseringen av Nordisk mobiltelefonsystem (NMT) eller 1G, så kom nyheten om at et nytt mobilnett var på vei. Dette ble kalt GSM.

GSM har gått under forskjellige navn i løpet av sin fartstid. Først gikk de under navnet Groupe Spécial Mobile, men etter hvert ble det aktuelt å utvikle et engelsk navn til dette systemet. Da falt valget på Global System for Mobile Communications.

Men til tross for systemets offisielle navn, så er det svært sjeldent at det kalles det på folkemunne. Blant folk flest kalles GSM for 2G, noe som gjør det mye enklere å se det i sammenheng med de nyere mobilnettene som har kommet de siste årene.

Fremdeles den dag i dag er dette mobilnettet i bruk noen steder, men det er naturligvis noe helt annet enn det vi er vant med i dag. Om du kun bruker mobiltelefonen din til ringing og det å sende tekstmeldinger, så vil 2G passe ypperlig for deg.

EDGE – en oppgradering av GSM/2G

EDGE står for Enchanted Data rates for GSM Evolution. Som vi har sett ovenfor så var GMS etterfølgeren til Nordisk mobiltelefonsystem, eller 2G som det også kalles. Og EDGE er en oppgradering av dette mobilsystemet.

Men antageligvis så hadde begrepet «oppgradering» en annen betydning enn det har i dag. For EDGE egner seg best til de samme bruksområdene som GSM/2G. Det fungerer godt til telefonsamtaler og SMS-utvekslinger, men det kan hende det tar litt ekstra tid.

Hva er 3G mobilnett?

Det er ikke så mange år siden 3G ble tatt i bruk, og da var det dette mobiltelefonsystemet som var den store snakkisen. 3G er et tredje generasjons mobilnett, som bygger på UMTS. Det er et akronym for Universal Mobile Telecommunications System.

Men selv om 3G sitt virkelige navn er Universal Mobile Telecommuncations System, så føyer det seg inn i rekken av alle G-ene. På folkemunne er det best kjent som 3G. Så enklere enn det blir det ikke!

3G er et mobilnett som dagens tenåringer og unge voksne uten tvil husker hvordan var. Det er ikke så mange år siden det var det dominerende mobilnettet her til lands, men tidligere i 2021 så ble 3G mobilnettet stengt i Norge. Nå er det 4G som dominerer.

4G kommer vi tilbake til litt lenger ned i artikkelen. Men 3G var naturligvis etterkommeren til 2G. Og på samme måte som vi ser den dag i dag, så hadde teknologien gjennomgått en stor utvikling mellom 2G og 3G. Høyere hastighet, raskere lastetid og flere bruksområder!

4G – dagens mobilnett

4G er et akronym for 4. generasjon, og det betyr at 4G er 4. generasjons mobilnett. Det gjør det til etterfølgeren til både 1G, 2G og 3G. Selv om 5G er i ferd med å bygges ut og utvides flere steder i landet, så kan 4G beskrives som dagens mobilnett da dette er standarden enda.

Mens både 1G, 2G og 3G har vært mobilnettverk, så er 4G et nettverk som skiller seg litt ut på dette området. I motsetning til sine forgjengere, så er 4G et mobilnettverk som kun er for data.

I tillegg er det slik at det finnes forskjellige typer av 4G, basert på hvor i landet du befinner deg. Men den vanligste og mest utbredte 4G-versjonen er LTE. Det er en forkortelse for Long Term Evolution.

4G er et mobilnett som fremdeles er under utvikling. Denne utviklingen innebærer blant annet at 4G skal gjøres om til et mobilnettverk. Det er innovasjonen som 4G Tale er, som har gjort dette mulig. Det er et svært funksjonelt element.

Forskjellige typer av 4G

Utbyggingen av 4G mobilnettet har skjedd over lang tid, og underveis har det dukket opp begreper som 4G+ og 4G++. Det finnes altså forskjellige typer av 4G, men hva er det egentlig som skiller dem fra det opprinnelige 4G nettet?

Som vi så ovenfor så bygger 4G på Long Term Evolution-teknologien, eller LTE. På samme måte som mobilnettet så utvikler teknologien som nettet er laget av seg underveis. Og det er det som har skjedd her. LTE har blitt til LTE-Advanced, som har gitt oss 4G+ og 4G++.

Den umiddelbare fordelen med denne utviklingen (fra LTE til LTE-Advanced) er at sistnevnte har gjort det mulig å være påkoblet flere sekvenser samtidig. Dagens mobilmast er mye mer robust, noe som sørger for enda bedre kapasitet enn noen hadde opplevd tidligere.

I likhet med 3G var 4G en stor snakkis da det ble lansert. Og mobilnettets bruksområder var et område som interesserte folk flest i en svært stor grad. Både 4G, 4G+ og 4G++ førte med seg mange muligheter på nett, blant annet god hastighet og en bedre brukeropplevelse.

Hvordan vet man hvilket mobilnett man er koblet på?

Med så mange forskjellige mobilnett og begreper å forholde seg til, så er det fort gjort å bli litt forvirret. Hvordan vet man hvilket mobilnett man er koblet på, særlig om det ikke er en G som står i mobiltelefonens høyre hjørne?

Det er imidlertid viktig å understreke at de fleste generasjons mobilnettene før 4G (foruten 2G) er avstengt, og derfor trenger du ikke å lete etter det heller. Men historie er interessant, og derfor har vi valgt å ta med disse likevel.

Nedenfor skal vi se på hvilke symboler som hva i forbindelse med telefonens mobilnett.

2G

Om du er pålogget på 2G, så er det tre symboler som indikerer dette. Og det er symbolene E, EDGE og GRPS.

3G

Om du er gammel nok til å ha vært med på utviklingen til dagens mobilnett, så er dette noe du vet allerede. Men om du hadde vært pålogget på 2G, så ville dette blitt kommunisert gjennom symbolene 3G, H eller H+.

4G

4G er mobilnettet som de fleste har i dag, og det markeres enten med symbolet 4G eller LTE.

Slik gjør du for å få 4G

Avslutningsvis skal vi se på hva du må gjøre for å få 4G på telefonen din, da det er dette mobilnettet det er størst sannsynligvis å få i dag.

Å få 4G er veldig enkelt, særlig om du befinner deg på steder hvor 4G har blitt bygget ut.

I tillegg til dette er du nødt til å ha en mobiltelefon som støtter 4G (noe de fleste gjør i dag). Deretter må du sørge for at nettverket er aktivert på mobilen sin, og så kan du surfe trygt, godt og raskt!

Mobilabonnementpris
Logo