Hvordan bruke mobil som ruter

Selv om WiFi nærmest kan regnes som en selvfølge i dagens samfunn, så er det ikke nødvendigvis slik det fungerer i praksis. Og det er heller ikke alltid at du er i stand til å logge deg på, selv om det er et WiFi nettverk på stedet.

Men når alt fungerer som det skal, så kan du alltid stole på at mobilen din har tilgang til internett. Dette kalles mobildata, og det er noe som er inkludert i mobilabonnementet ditt. Og det lar deg surfe på internett uavhengig av hvor du befinner deg og tid på døgnet.

Om du har med deg laptopen din et sted, men ikke er i stand til å logge deg på enten et privat eller offentlig nettverk, så kan du faktisk bruke din egen mobiltelefon som ruter. Ved å gjøre dette, så kobles enhetene dine sammen slik at du kan bruke mobildataen på laptopen.

Dette er en problemstilling som er kjent for de fleste som har oppholdt seg på et sted uten WiFi i en lengre periode og har noe de trenger å gjøre på laptopen. Så i denne artikkelen skal vi se nærmere på det: Hvordan bruke mobilen som ruter?

Forskjellen på WiFi og mobildata

Før vi kan gå nærmere inn på det å bruke mobilen som ruter, må vi først og fremst ha klart for oss forskjellen på WiFi og mobildata.

WiFi er en forkortelse for Wireless Fidelity, og det er et begrep som brukes om private og offentlige nettverk. Det vil si at både internett-tilgangen hjemme hos deg og nettverket på IKEA eller et annet offentlig sted er et WiFi nettverk.

På den andre siden har vi mobildata, som er et begrep som omhandler datamengden som er inkludert i mobilabonnementet ditt. Eksempelvis så kan det være 10 GB inkludert i mobilabonnementet ditt. Som regel har du da 10 GB til rådighet på en hel måned.

Hvis man sammenligner WiFi og mobildata, så er det definitivt førstnevnte som er det raskeste alternativet. Men som sagt så er det ikke alltid man har muligheten til å logge seg på et WiFi nettverk. Da er mobildataen svært god å ha likevel!

Både iOS og Android kan brukes som ruter

I dag skilles det hovedsakelig mellom to typer operativsystemer. Her snakker vi selvsagt om operativsystemene iOS og Android. Dette er imidlertid begreper som brukes om våre mobiltelefoner.

Når det gjelder datamaskiner, så er det begrepene Mac og Windows som brukes. Og uansett hvilken mobiltelefon eller datamaskin du har, så kan begge operativsystemene ta på seg rollen som ruter.

Nedenfor skal vi ta for oss hver enkelt av disse operativsystemene, og se hvordan du går frem for å bruke dem som ruter.

Uansett om du har iOS og Android, så er ikke dette en særlig komplisert prosess i det hele tatt.

Bruk din iOS enhet som ruter

Har du en iOS enhet? Da er du nødt til å gjøre dette, om du vil bruke den som ruter:

 1. Gå til enhetens innstillinger, og finn «Bluetooth».
 2. Aktiver «Bluetooth» på telefonen.
 3. Deretter trykker du på bluetooth-symbolet på laptopen, som du finner oppe i høyre hjørne.
 4. Aktiver «Bluetooth» på laptopen, om dette ikke allerede er gjort.
 5. Deretter velger du «konfigurer enhet».
 6. Da vil det komme opp en liste over enhetstyper, og da velger du «mobiltelefon» og deretter telefonen din i listen som kommer opp skjermen etter det.
 7. Så vil det komme opp en kode på skjermen, og den må du skrive inn på telefonen, for å bekrefte at det er i orden.
 8. Velg alternativet «tilgang til internett via mobiltelefonens dataforbindelse», og deretter trykker du på «direkte forbindelse».
 9. Deretter vil du bli bedt om å oppgi brukernavn og passord. Her kan du for eksempel bruke mobilnummeret ditt.
 10. Så vil du bli bedt om å oppgi GRPS CID-streng *99#, så det må du gjøre.
 11. Prosessen avsluttes ved at du trykker på «koble til».
 12. Deretter skal det komme opp en melding om vellykket tilkobling på skjermen, og da er det bare å surfe i vei!

Bruk din Android telefon som ruter

Om du ikke har en iOS enhet, så betyr ikke det at du ikke kan bruke telefonen din til en ruter. Også Android telefoner kan brukes til dette formålet, men fremgangsmåten vil naturligvis variere litt:

 1. Gå til telefonens innstillinger, og finn «Bluetooth».
 2. Aktiver «Bluetooth» på telefonen.
 3. Finn så Bluetooth-symbolet på datamaskinen din. Det er et symbol du finner nede i høyre hjørnet.
 4. Når du trykker på symbolet, så vil det komme opp et vindu. I dette vinduet velger du «legg til en bluetooth-enhet».
 5. Deretter kan du søke etter enheter som er koblet til bluetooth i nærheten av deg. Mobilen din vil dukke opp på denne listen, og da velger du den.
 6. Om dette er første gangen du bruker telefonen som ruter, så kan du opprette en tilgangsnøkkel. Denne nøkkelen vil sørge for å synkronisere telefonen og datamaskinen din.
 7. Deretter vil det dukke opp et spørsmål om hvor vidt du tillater tilkoblingen. Dette er et spørsmål som du skal svare «ja» på.
 8. Om det dukker opp et spørsmål om du vil installere en driver, så går det fint å svare «nei» om du ikke har lyst til det akkurat da.
 9. På datamaskinen din går du til kontrollpanelet og finner alternativet «nettverk». Deretter trykker du på følgende knapper i kronologisk rekkefølge: «nettverk og delingssenter», «konfigurer tilkobling eller nettverk» og «ekstern tilkobling».
 10. Skriv så inn *99# i feltet som dukker opp på skjermen.
 11. Android telefoner krever ikke at du oppretter brukernavn og passord på samme måte som iOS enheter.
 12. Deretter trykker du på «koble til», kanskje må du også bekrefte at du tillater det en gang til, og da er du klar til å surfe på nett uansett hvor du befinner deg!

Alternativer til mobilen som ruter

Om du ikke klarer å koble til mobiltelefonen slik at du får brukt den som ruter, så finnes det andre alternativer som du kan benytte deg av.

Det er hovedsakelig to alternativer i forbindelse med dette. Og de er rett og slett å koble datamaskinen din til mobilen ved hjelp av en USB-kabel, eller ved å dele Internett med deg selv. Sistnevnte er imidlertid noe du kan gjøre med enheter av samme operativsystem.

Bruk av USB-kabel

Om du har en USB-kabel tilgjengelig, så gjør den det mulig for deg å bruke mobilen som ruter.

Når det gjelder hastighet, så vil dette være et bedre alternativ enn Bluetooth. Men det er flere grunner til at Bluetooth likevel er et svært praktisk valg, deriblant at du ikke er avhengig av å ha en kabel.

Sammenkoble to enheter

Det andre alternativet du har er å sammenkoble to enheter. Om du skal gjøre det, så er det viktig å huske at dette må være to enheter med samme operativsystem. Du kan med andre ord ikke sammenkoble en Android enhet med en iOS laptop (også kalt Mac).

Men utover det, er det svært enkelt å sammenkoble iPhonen med Macbooken. Det eneste du trenger å gjøre er å gå inn på telefonens innstillinger og trykke på alternativet «Delt internett». Velg enhet, skriv inn passordet og så vil resten gå av seg selv.

Mobilabonnementpris
Logo