Alt om Tvilling-SIM og Data-SIM
Alle kjenner følelsen av å ha kjøpt seg en splitter ny telefon. Følelsen er den samme enten telefonen er kjøpt i en fysisk butikk, eller om den er bestilt på nettet. Men det å sette opp sin nye telefon er ikke like enkelt som det en gang var.
For noen tiår tilbake var det å skulle sette opp sin nye mobil en smal sak. Faktisk så var det noe av det enkleste i denne verden. Det eneste man trengte å gjøre, var å pakke ut mobilen og så sette inn i det tilhørende SIM-kortet man hadde fått med på kjøpet.
Nå til dags kan dette sidestilles med en hallusinasjon om du befinner deg i ørkenen på jakt etter noe å drikke. Så komplisert har det faktisk blitt å sette opp sin nye mobiltelefon på egen hånd, i hvert fall i forhold til hvor enkelt det var før.
I dag finnes det så mange forskjellige begreper man er nødt til å ha oversikt over at det ikke er rart at enkelte blir litt forvirret. Teamet for denne artikkelen er «Tvilling-SIM og data-SIM», og vi skal gjøre det vi kan for å belyse dette temaet litt bedre for deg!
Hva er et SIM-kort?
Først og fremst, hva er et SIM-kort? SIM er et akronym for Subscriber Identity Module, og det er et bittelite kort som du setter inn i mobiltelefonen din. På mange måter kan den beskrives som mobiltelefonens hjerne, da telefonen er avhengig av det for å fungere.
Forskjellige typer SIM-kort
Nå som du vet hva et SIM-kort er, så er det fort gjort å tenke at man vet det man trenger å vite. Men som nevnt innledningsvis er det ikke så enkelt som det engang var, så det stopper naturligvis ikke der.
Før var det ikke nødvendig å ta stilling til hvilket SIM-kort man trengte til mobiltelefonen sin. Men i dag er spørsmål som «Hvilket SIM-kort trenger jeg?» å finne på de aller fleste menneskers lepper når de har kjøpt eller skal kjøpe seg en ny mobiltelefon:
- Mini-SIM
- Micro-SIM
- Nano-SIM
Uansett hvilket SIM-kort du trenger, så fungerer de på samme måte. Hovedforskjellen til disse SIM-kortene er egentlig størrelsen på dem, da alle kortene dekker det samme behovet.
Men det stopper ikke der heller. I tillegg til disse tre SIM-kortene, så finnes det flere andre typer som er på vei inn på markedet i en voldsom fart. Og noen av dem er tvilling-SIM og data-SIM, som vi skal se på nedenfor.
Hva er tvilling-SIM?
Tvilling-SIM er et begrep som brukes om mobiloperatøren har sendt deg to SIM-kort. I praksis betyr det at du får et hoved SIM-kort, og en kopi som er helt lik.
Dette er svært praktisk, for det er nemlig ikke slik at et SIM-kort alltid er nok. Noen mennesker har kanskje to mobiltelefoner som de ønsker å bruke, eller noen ønsker å ha et SIM-kort som de kan bruke i andre enheter uten å måtte betale noe ekstra for det.
Tvilling-SIM-kortet ditt er et helt vanlig SIM-kort, noe som betyr at du kan gjøre akkurat det samme med tvilling-SIM-kortet som du kan med hoved SIM-kortet ditt. En mobil med tvilling-SIM kan altså brukes til både ringing, teksting og surfing.
Det er imidlertid slik at det kun er inkludert et tvilling-SIM-kort per abonnement. Så om du ønsker deg flere slike SIM-kort, så er du nødt til å betale for flere abonnement.
Hva er data-SIM?
På samme måte som tvilling-SIM, så er data-SIM et ekstra SIM-kort, som du kan be mobiloperatøren sende deg mot et lite tillegg i prisen.
Også denne løsningen går ut på at du får to SIM-kort. Et hoved SIM-kort og et data-SIM-kort. Hoved SIM-kortet setter du inn i mobiltelefonen din, mens data-SIM-kortet kan du sette inn i en av de andre enhetene dine som er avhengig av et SIM-kort for å fungere.
Med denne løsningen så bruker du av det som er inkludert i mobilabonnementet ditt på to forskjellige enheter. I praksis betyr det at når du ser på en YouTube-video på nettbrettet, så går dette av datamengden din på samme måte som det ville gjort om du så på mobilen din.
Den eneste haken med data-SIM-kortet er at det ikke kan brukes til å ringe eller sende meldinger, men det er naturligvis heller ikke det man gjør med et nettbrett eller en lignende enhet.
Forskjellen mellom tvilling-SIM og data-SIM
Når man ser på kortene tvilling-SIM og data-SIM, så ser de ganske like ut. Og det er de også. Men det er en viktig forskjell på dem.
Som nevnt så kan du bruke ditt tvilling-SIM-kort som et ekstra SIM-kort. Det ekstra SIM-kortet kan settes inn i en annen mobiltelefon, og du kan gjøre alt du gjør med hovedtelefonen din. Men slik fungerer det ikke med data-SIM-kortet.
Om du har et data-SIM-kort, så er det kun datamengden du kan dra nytte av på den andre nyheten. Eksempelvis så vil et data-SIM-kort være praktisk om du har barn som er glad i å se på YouTube-videoer, samtidig som du er avhengig av å ha mobilen din selv.
I tillegg er det slik at tvilling-SIM-kortet ikke kan brukes i nettbrett eller bredbåndsrutere. Men det kan data-SIM-kortet, så om du er ute etter et SIM-kort som kan brukes i disse enhetene, så bør du velge et data-SIM-kort i stedet for et tvilling-SIM-kort.
Hvilke mobiloperatører tilbyr disse SIM-kortene?
Om du har lyst på et tvilling-SIM-kort eller et data-SIM-kort, så trenger du kun å forhøre deg med mobiloperatøren din om dette er noe de tilbyr. Om dette er noe de leverer til kundene sine, så vil det nok ikke ta mange dagene før SIM-kortene ligger i postkassen din.
Per dags dato har både tvilling-SIM og data-SIM blitt ganske populært, så dette er noe de fleste mobiloperatører tilbyr. Dermed trenger du antageligvis ikke å bytte SIM-kort for å ha muligheten til å benytte deg av denne goden.
Her er en liten liste over hvilke mobiloperatører som tilbyr både tvilling-SIM og data-SIM til sine kunder:
Ovenfor kan du se at de fleste av de mest populære mobiloperatørene tilbyr disse SIM-kortene. Men fortvil ikke, dette er bare et lite utdrag av listen, så om du ikke er kunde hos noen av disse, så kan det hende mobiloperatøren din tilbyr det likevel!
Pris for tvilling-SIM og data-SIM
Når det gjelder prisnivået for tvilling-SIM og data-SIM, så er dette noe du er nødt til å sjekke opp med mobiloperatøren din. Prisen vil nemlig variere fra mobiloperatør til mobiloperatør.
Her finner du: Billigste mobilabonnement
Dette er en faktor som varierer i aller høyeste grad. Mens noen av mobiloperatørene sender deg disse SIM-kortene helt kostnadsfritt, så er det noen som pålegger deg å betale et mindre beløp og et større etableringsgebyr.
Prisen kan også variere med utgangspunkt om det er tvilling-SIM eller data-SIM du er ute etter.
Tvilling-SIM og data-SIM kan brukes overalt
En problemstilling man ofte blir stilt ovenfor når det gjelder mobilbruk, er hvor vidt mobilen fungerer andre steder i verden enn Norge. Dette vil ikke være et problem når det gjelder disse SIM-kortene, da de fungerer i både Norge, EU, EØS og flere andre land.
Om du skulle ønske det, så fungerer det også slik at du kan få både et tvilling-SIM-kort og et data-SIM-kort med mobiloperatøren din. Her kan du få ethvert behov dekket!