Beste mobildekning

Mobildekning er en essensiell del av det å ha et mobilabonnement. Det hjelper tross alt fint lite dersom abonnementet er billig, om du ikke får tilgang til de tjenestene du betaler for. Dette er vanligvis ikke noe stort problem i storbyene, selv om det også her til tider kan være uregelmessigheter i mobilnettene.

Et mål når du velger mobilabonnement bør alltid være å finne beste mobildekning for deg. Men hvem tilbyr egentlig best mobildekning i Norge? Hvordan ser du hvilket mobilnett som er best for deg? Disse og mange flere spørsmål skal vi ta en nærmere titt på i denne artikkelen, slik at du bedre kan velge mellom de mange mobilabonnementene.

Hva er mobilnett?

I Norge finnes det i dag en rekke forskjellige mobilleverandører. Disse leverer derimot sine tjenester fra kun 3 forskjellige mobilnett:

  1. Telenor-dekning
  2. Telia-dekning
  3. Ice-dekning

Dette betyr at alle andre mobilleverandører faktisk bruker av deres nett, slik at om du abonnerer på Talkmore for eksempel, så er ikke dette deres eget mobilnett.

Mobilnettene er for øvrig tilkoblinger som foregår gjennom det mobile bredbåndet. Dette er altså et bredbånd en kan benytte seg av mens en er på farten, noe som står i kontrast til fastnettet, som er bedre kjent som hjemmenett. Mobilnettet er kanskje best kjent for å ringe og sende SMS over mobil, men dette er mer eller mindre den samme teknologien som vi assosierer med internett.

Hvem har best mobildekning?

Blant de 3 mobilnettene til Telenor, Telia, og ICE, hvem har egentlig best mobildekning? Dette kan det være vanskelig å svare på. Telenor dekning er kanskje best i et område der du bor. Samtidig kan Telia dekning være best i et område en venn bor. Sist, men ikke minst, kan også ICE dekning være best i et område der en annen venn bor.

Det er dermed ingen fasit dessverre på akkurat hvilket mobilnett som er best der du bor. Allikevel har det i flere kåringer de siste årene kommet frem at det er Telenor som leverer best mobilnett til sine kunder. Dette er kanskje ikke så overraskende, da de er den desidert største aktøren i markedet. Telia kommer inn på en andreplass hos de fleste.

Beste mobildekning

ICE har fått mye positiv dekning de siste årene, og de har jobbet hardt for å utvikle mobilnettet sitt. En rekke investeringer har derimot ikke fått de opp fra 3. plass. ICE dekning har en vei å gå sammenlignet med Telenor dekning og Telia dekning. Der det ikke er ICE dekning, skal du merke deg at Telia dekning er det som tar over for ditt abonnement.

Slik kan du sammenligne mobildekning

Fremfor å søke opp nasjonale tester, som egentlig ikke sier så mye om den beste mobildekningen for deg, så kan du sammenligne på egenhånd. Den kanskje enkleste måten å gjøre dette på er å benytte seg av et såkalt dekningskart. Dette kartet gir deg en oversikt over hvilket mobilnett som er best akkurat i det området du oppholder deg mest.

Her kan det være lurt å inkludere hjemmet, veien til jobb, jobb, skole, og kanskje til og med hytta. Selv om ICE dekning i de fleste nasjonale tester kommer dårligere ut enn Telenor og Telia dekning, så kan det hende at de er best i akkurat ditt område faktisk. Sjekker du dekningen her, kan du bli ganske så overrasket til tider.

Uansett kan du også selv kjøre testet for mobildekning. Da tenker vi spesielt på mobilt bredbånd, som for de fleste er den viktigste delen av dekningen. Her kan du kjøre hastighetstester gjennom for eksempel Google sin tjeneste. Alt du trenger å gjøre da er å være koblet til mobilnettet, for så å kjøre gjennom testen. Denne vil fortelle deg hvor høy ned- og opplastingshastighet nettet har.

Mobilt bredbånd over hele Norge

Mobilt bredbånd er blitt nesten like populært som fastnett. Denne teknologien lar oss nemlig komme på nett, uansett hvor vi er. Det er unektelig praktisk i en hektisk hverdag, der det slettes ikke er sikkert at vi alltid har fastnett tilgjengelig. Enten en er på farten, eller kanskje bare på hytta si, så er det gunstig å ha mobilt bredbånd til sin disposisjon.

Ved hjelp av Telenor, Telia, eller ICE dekning, kan en alltid ha tilgang på såkalt 4G nett. I dag er 4G+ i full fart, mens 5G allerede kommer på banen. Dette er snakk om ganske store oppdateringer for mobilnettet, og i dag kan en få opptil 200 MB per sekund i nedlasting og 30 MB per sekund i opplasting. Dette er fullt på linje med fastnettet hos de fleste mennesker.

Mobilt bredbånd over hele Norge betyr at en kan ta med seg internett akkurat dit en måtte ønske. Med tanke på at det bare vil koste deg noen hundrelapper for det som er nok kapasitet til de fleste, så er den videre utviklingen velkommen. Mobilt bredbånd er i ferd med å ta over for fullt, noe som for eksempel kan bety at fastnettet er på vei ut.

Finn god mobildekning i dag

Telenor har altså den beste mobildekningen i Norge i dag. Det er derimot som nevnt gode muligheter for at både Telia dekning og ICE dekning er bedre i det området der du bor, eller der hytta di for eksempel er. En rask titt på et dekningskart, eller en mobildekning test på egenhånd, er også fine måter å finne ut av hvor god dekningen faktisk er.

I tillegg til beste mobildekning er selvfølgelig mange andre faktorer viktige. For eksempel skal du helst ha en fornuftig pris, god kundeservice, rollover hvis mulig, og mye mer. Det å ha den beste mobildekningen er allikevel det aller viktigste, da dette til syvende og sist vil definere din opplevelse av å bruke mobilen din.

Finner du god mobildekning hos et mobilnett, så kan du påfølgende velge deg ut en leverandør som leverer sine tjenester gjennom akkurat dette nettet.

Mobilabonnementpris
Logo