Mobil uten abonnement

Er tiden inne for å kjøpe ny mobiltelefon? Da har du som regel to valgmuligheter. Du kan kjøpe mobiltelefonen med eller uten abonnement. Hos de fleste mobilforhandlere er begge muligheter til stede.

Du vil gjerne se at mobiltelefoner som selges med abonnement er mye billigere enn telefoner som selges uten. Samtidig kan det hende at du må betale på et dyrt abonnement i ett år. Hva er egentlig best – mobil uten abonnement, eller med?

Mobil med operatørlås

For noen år siden var det veldig vanlig at man kunne kjøpe mobil med operatørlås hos mobilforhandlere som Telia (tidligere kalt NetCom) og Telenor. Du kunne gjerne kjøpe den siste flaggskipmodellen for lommerusk, mens abonnementet gjerne var av den dyre sorten.

En mobil med operatørlås kan være billig å skaffe seg der og da, men det totale regnestykket kan likevel bli dyrt. En operatørlåst mobil er nemlig låst til SIM-kort fra den aktuelle operatøren i en lengre periode.

Du kan med andre ord ikke bruke SIM-kort fra andre operatører på enheten, før avtaleperioden er utløpt. Skal du fjerne operatørlåsen før perioden er ferdig, må du betale et engangsbeløp til operatøren.

En mobil uten abonnement gir deg langt større frihet. Du kan selv bestemme hva slags abonnement mobilen skal ha, eller til og med bruke kontantkort.

Når er det greit å kjøpe mobil med operatørlås?

En mobil som er låst til en spesifikk leverandør kan være et greit valg dersom abonnementet som medfølger er et abonnement du likevel ville ha valgt. På den måten kan du ofte få selve mobilen veldig rimelig, noe som naturligvis er et pluss.

I mange tilfeller er abonnementet som følger med en operatørlåst mobil av den litt dyre sorten, gjerne med store datapakker. Bruker du mye data hver måned, er kanskje dette løsningen for deg.

Merk deg imidlertid at mobiler med operatørlås blir mindre og mindre vanlig. Både Telia og Telenor har sluttet å selge mobiler med denne type begrensinger.

Når bør du kjøpe mobil uten abonnement?

En mobil uten abonnement er ofte en god løsning. Prisen for å kjøpe enheten er kanskje høy der og da, men til gjengjeld vil du ikke forplikte deg til noe abonnement. Dersom du ønsker denne friheten, er en mobil uten abonnement den beste løsningen.

Du kan finne mobiltelefoner uten abonnement hos en rekke forhandlere, enten det er Power, Telenor, Elkjøp, Telia eller andre butikker.

Pris for mobil uten abonnement

Prisen for en mobil uten abonnement er som nevnt høyere enn for mobiler med abonnement, i de fleste tilfeller. Mens mobiler med operatørlås gjerne ikke koster mer enn noen få kroner, kan mobiler uten abonnement koste mange tusen kroner.

Nøyaktig hva mobilen koster, kommer selvfølgelig helt an på hvilken modell du kjøper. Den nyeste modellen fra iPhone eller Samsung vil som regel koste mer enn 10 000 kroner. Hadde du kjøpt den samme mobilen med abonnement, ville den kanskje kostet mindre i butikken.

Men siden et mobilabonnement fort kan koste over 500 kroner i måneden, kan den totale prisen likevel bli høy.

Billig mobiltelefon uten abonnement

Dersom du ikke har behov for den siste flaggskipmodellen fra Apple eller Samsung, kan du fint få deg en ny mobil nokså billig. Velger du en mobiltelefon som har vært på markedet i noen år, vil den gjerne kunne kjøpes til en gunstig pris.

Husk at du også kan velge nedbetaling. Mange kjøper den siste og dyreste mobiltelefonen på nedbetaling, slik at de slipper å betale hele beløpet på en gang.

Derfor bør du velge en mobil uten abonnement

Det finnes mange fordeler ved å velge en mobil uten abonnement. Selv om det kan være fristende å kjøpe en rabattert mobil med abonnement i butikken, kan det hende at abonnementet ikke er tilpasset dine behov.

Bruker du for eksempel lite mobildata, har det lite for seg å betale for en stor datapakke hver eneste måned. Mobilen kan med andre ord ha et mye dyrere abonnement enn hva du egentlig trenger.

En annen fordel med mobiler uten abonnement, er at de ikke har operatørlås. På den måten slipper du å forplikte deg til et abonnement i kanskje et år. Dette er positivt siden du da kan velge det abonnementet som passer deg best, og sammenligne ulike tilbud.

Skulle bruksmønsteret ditt endres, kan du alltids bytte abonnement. Du står fritt til å veksle mellom abonnementer fra leverandører som Telia og Telenor. Dette er gjerne ikke mulig dersom du hadde valgt en mobil med operatørlås.

Hvor kan man kjøpe mobil uten abonnement?

Blant mobilforhandlerne har det blitt mindre og mindre vanlig å selge mobiler med operatørlås. Dette skyldes at ordningen i mange tilfeller ble fordyrende eller ugunstig for brukeren.

Merk deg likevel at det fortsatt er mange som selger mobiler med bindingstid til spesifikke abonnementer. Dette er ikke nødvendigvis det samme som operatørlås, siden selve mobilen ikke er låst til en spesifikk leverandør.

Du kan som regel finne mobiler med og uten bindingstid på abonnementer hos de fleste mobilforhandlere. Sjekk for eksempel ut Power, Telenor eller Telia. Du kan også kjøpe mobil uten abonnement på nett.

Hva med Swap og Svitsj?

Selv om en mobil uten abonnement ofte er et godt valg, finnes det også andre valgmuligheter. De siste årene har mange fått øynene opp for ordninger som Telenor Swap og Telia Svitsj.

Med disse løsningene slipper du å betale for hele mobilen på en gang i butikken. Betalingen deles opp slik at du betaler ned på mobilen hver måned. Prisen for ditt valgte abonnement vil også legges til på prisen du betaler månedlig.

Fordelen med løsninger som Swap og Svitsj er at du kan velge mobilabonnement selv. Med Telenor Swap er det for eksempel ingen bindingstid på abonnementet, slik at du når som helst kan bytte til et annet Telenor-abonnement.

En annen fordel med Swap og Svitsj er at du kan bytte ut mobiltelefon én gang årlig. På den måten kan du enkelt skaffe deg den «siste» mobilen uten store engangskostnader. Etter å ha betalt på mobilen i 24 måneder er den din. Her er noen av fordelene oppsummert:

  • Skjermforsikring er inkludert i prisen
  • Bytt mobil en gang årlig om ønskelig
  • Mobilen er din etter 24 måneder
  • Frihet til å bytte abonnement
  • Nedbetaling over tid – du slipper høy engangskostnad når du kjøper ny mobil

Kjøp en ny mobil som oppfyller dine behov

Det å kjøpe ny mobiltelefon er noe de fleste av oss må gjøre med jevne mellomrom. Når tiden er inne, står du gjerne mellom to valgmuligheter: Du kan kjøpe mobil uten abonnement, eller velge en løsning der abonnement er inkludert i prisen.

Sistnevnte innebærer ofte at mobilen er gratis eller billig idet den kjøpes. Du betaler så ned på abonnementet (og noen ganger mobilen) over en lengre periode. Hva som passer best for deg, avhenger av hva slags behov du har.

Kjøper du en billig mobil med abonnement inkludert, er det viktig at abonnementet er tilpasset ditt behov. Med en løsning som Telia Svitsj eller Telenor Swap kan du bytte abonnement og mobiltelefon underveis i avtaleperioden, slik at du får mer frihet.

Det kan være greit å styre unna mobiler med operatørlås, da disse er låst til et spesifikt abonnement i kanskje et år. Denne løsningen er heldigvis ikke så vanlig nå som den var før. Du som forbruker har i dag mange gunstige valgmuligheter!

Mobilabonnementpris
Logo