Beste og billigste mobile bredbånd (april 2021)

Mobilt bredbånd

Mobilt bredbånd har med tiden blitt et nettverk som alle nordmenn kobler seg opp mot i en eller annen kapasitet. Der bredbånd over fastnettet i mange år var dominerende, så har mobilnettet tatt over mye aktivitet. Det er fordi vi simpelthen er mye på farten i hverdagen. Da er det kjekt å alltid kunne koble oss opp på mobilt bredbånd for å få tilgang på internettet.

De aller fleste som benytter seg av mobilt bredbånd gjør dette gjennom sin mobil. Allikevel er ikke «mobilt» i beskrivelsen av bredbåndet egentlig en referanse til telefonen. Det er heller en referanse til at bredbåndet er mobilt, og at en kan koble seg på der en er. Enheter som nettbrett, PC-er, og TV-er kan for eksempel benytte mobilt bredbånd.

Uansett er det altså mellom mobilabonnement at de aller fleste benytter seg av mobilt bredbånd. Her er nemlig det leverandører kaller for mobildata, altså kapasitet på mobilnettet knyttet mot din enhet, nærmest alltid inkludert. Veldig få benytter seg av mobilabonnement uten mobildata i dag, og om enn noe benytter nordmenn mer data enn noensinne.

Mobilt bredbånd er rett og slett i vinden. Men hva er mobilt bredbånd egentlig? Hva er de beste og billigste mobile bredbånd i Norge? I denne artikkelen skal vi forsøke å gi deg et så bredt overblikk over mobilt bredbånd som mulig, slik at om du for eksempel leter etter en leverandør til ditt bruk, så kan du bruke denne artikkelen som en referanse.

Hva er mobilt bredbånd?

Da internett først kom på banen var dette gjennom såkalt fastnett. Dette er løsningen der leverandøren installerer større baser rundt omkring, for så fra disse å kjøre kabler inn i husstander. Da kobler en seg på hjemmenettet sitt gjennom en ruter som sender ut signalet. I motsetning til denne teknologien trenger en altså ikke noen ruter for mobilt bredbånd.

Det er faktisk mulig å kjøpe en mobil bredbåndsruter, men en kan helt fint koble seg opp mot 4G uten en slik enhet. Alt du som forbruker trenger å gjøre er å trykke på ikonet for mobildata på din enhet, og i løpet av sekunder vil du være tilkoblet. Gjennom mobilmaster i nærområdet vil du deretter motta signaler til mobilen.

I dag er Norges mobilnett bygd opp av 3 forskjellige leverandører. Telenor, Telia, og ICE står bak det mobilnettet vi har i dag. Alle 3 tilbyr naturligvis også sine mobilabonnement, men de er ikke alene. Andre mobilselskap låner nemlig deres mobilnett, slik at de kan tilby dette til sine egne kunder. Da kommer tilbudet med samme nett som en av de 3, men ofte forskjellige priser og betingelser.

Beste mobile bredbånd

Det som avgjør hva beste mobile bredbånd for deg vil være er selvfølgelig din bruk. Har du et veldig lavt bruk, så bør du se etter billige mobilabonnement, mens dersom du har et høyt forbruk, så bør du se etter de som faktisk tilbyr nok mobildata til deg. Videre er det en rekke andre faktorer også, der dekning unektelig er en av de viktigste.

Samtlige mobilselskap i Norge tilbyr i dag 4G+, men som vi skal diskutere senere, er det ikke nødvendigvis slik at disse gir deg samme hastigheter. Videre er selvfølgelig en faktor som kundeservice viktig for å kåre beste mobile bredbånd. Finner du et mobilselskap som gir deg god service når du trenger det, så er dette veldig viktig.

Billigste mobile bredbånd

Pris er for mange den viktigste faktoren når de velger mobile bredbånd. Her er det viktig å følge nøye med på pris per gigabyte. Mange ser seg blinde på totalprisen på abonnementet, og de glemmer nesten å se på hvor mange gigabyte de faktisk betaler for. Dersom du for eksempel kun bruke 1 GB vanligvis per måned, så trenger du ikke 5 GB, selv om dette ser billig ut.

Det vil alltid være billigere per gigabyte for 5 GB enn 1 GB derimot. Pris per gigabyte er dermed heller aldri vanntett som grunnlag for valg, dersom du ikke bruker så mange gigabyte som prisen tilsier. Det er relativt sett billigst for deg per gigabyte å satse på så mye data som mulig, men igjen er det lite hensiktsmessig om bruken din ikke tilsier et slikt valg.

Billig mobilt bredbånd

Videre er nok rollover den aller viktigste, og mest oversette, faktoren for å få billigst mobilt bredbånd. Det vil si, vi snakker fortsatt innenfor en viss bruk. Dersom du for eksempel har et forbruk som tilsier 10 GB per måned, så kan du med rollover overføre ubrukt data til neste måned. Har du 5 GB til overs denne måneden, så vil du totalt da sitte med 15 GB neste måned.

Priser mobilt bredbånd

Priser på mobilt bredbånd endrer seg hele tiden. Disse avhenger altså for de fleste av prisen på mobilabonnementet, selv om du kan kjøpe mobilt bredbånd utenfor mobilen også. Uansett skal vi se nærmere på priser for mobilt bredbånd i henhold til mobilabonnement, da tale og SMS tross alt er tilnærmet ubetydelig for sluttprisen her.

Vanligvis vil leverandører gi sin billigste pakke med 1 GB data. Denne vil da koste forbrukerne rundt 200 kr i måneden. Det vil da komme tilleggsgebyrer for all bruk over 1 GB, noe en bør lese seg godt opp på. Er en av typen som bruker mye data, så kan 10 GB være et bedre alternativ. For mellom 10 og 20 GB er det vanlig å betale omtrent 300 kr til 400 kr i måneden.

Det er også mulig å velge enda mer data, da opptil 100 GB i måneden. For en slik pakke vil forbrukeren mest sannsynlig måtte betale 600 kr i måneden. Dette er derimot ikke den høyeste prisen en kan betale for mobilt bredbånd. Over de senere årene har vi nemlig fått ubegrenset data til Norge, noe som vil koste en omtrent 700 kr i måneden.

Priser på mobilt bredbånd må altså sies å være ganske lave med tanke på hvor mye data en kan få. Det lønner seg simpelthen ikke å begrense databruken sin så mye, da en for eksempel kan få hele 10 GB for bare en hundrelapp mer enn 1 GB. For de aller fleste forbrukere vil 10 GB med mobildata i måneden være tilstrekkelig, slik at denne prisen er veldig god.

Dekning og hastigheter

Dekning er som nevnt tidligere veldig viktig. Siden det kun er 3 mobilnett i Norge, så gjør dette oppgaven med å finne det beste nettet noe enklere. Det er derimot ikke bare å si at ett nett er best, siden de forskjellige nettene er gode i forskjellige områder. For eksempel kan Telenor vise seg å være best ett sted, Telia et annet sted, og ICE et helt annet sted.

Dermed er den beste måten å avgjøre hvilket mobilnett som passer deg best å se på såkalte dekningskart. Dette er kart som sier noe om hvilke mobilnett som måler best dekning i enkelte områder. Når du har fastsatt hvor du bor og oppholder deg mest, så kan du forsøke å finne en leverandør som benytter mobilnettet som er best der du er.

Alle 3 mobilnett tilbyr i dag 4G teknologi, men det er allikevel forskjeller i dekningen som nevnt. Dette gjør at hastigheten opp til 200 MB per sekund i nedlasting og 30 MB per sekund i opplasting ikke nødvendigvis alltid er tilgjengelig. Her er det best å gjennomføre tester på hastigheten, noe du raskt kan gjøre gjennom et Google-søk.

Ubegrenset data

Mobilt bredbånd var i lang tid med restriksjoner på lave hastigheter og begrenset kapasitet. I dag har vi derimot hastigheter som er på nivå med fibernett, samt pakker som tilbyr ubegrenset data. Som nevnt tidligere koster disse bare rundt 700 kr i måneden, og de kommer med opptil 1,000 GB data. De er dermed teknisk sett ikke helt ubegrensede.

Allikevel er 1,000 GB med data mer enn nok for de aller fleste mennesker, og dessuten er dataen regulert til personlig bruk. Det er dessuten ikke lov å bruke SIM-kortet med dataen i andre enheter, selv om du for eksempel kan sette opp hotspot. I teorien må du prøve umåtelig hardt på å bruke mer enn 1,000 GB for å faktisk nå et slikt forbruk.

Det finnes derimot noen begrensninger som kan være interessante. For eksempel er det redusert fart etter du har brukt over 50 GB hos de aller fleste leverandører. Det er ikke snakk om sneglefart, og du kan fortsatt streame videoer for eksempel, men det er fortsatt verdt å bemerke seg at det altså ikke er snakk om den samme høye 4G farten i starten.

Dessuten er ubegrenset data hos alle leverandør reservert til Norge. Dette innebærer at du er alt annet enn ubegrenset når du reiser til utlandet, der det beste valget er å kjøpe en egen pakke for reisen din.

Mobilt bredbånd utlandet

Skal du bruke mobilt bredbånd i utlandet i dag, så er det på langt nær like dyrt som det en gang var. Det er allikevel langt i fra gratis heller, og du kan som nevnt ikke bruke ubegrenset med data i utlandet. Når du reiser utenlands i dag og ønsker å bruke mobilt bredbånd, så er du nødt til å kjøpe en egen pakke for turen.

Her betaler du din leverandør for en spesifikk pakke, slik som for eksempel en EU-pakke eller lignende navn. Da vil du kunne benytte deg av mobilt bredbånd, samt ringeminutter og SMS, i de landene pakka dekker, uten uhyggelige kostnader. Pakkene varierer i pris alt ettersom hvor mye du skal bruke mobilen, men de er vanligvis satt til ganske så vennlige priser.

Når du bruker mobilt bredbånd i utlandet i dag, vil norske leverandører ha gode samarbeid med de lokale leverandørene. Dette sikrer deg en smidig overgang til deres nettverk, samt de tidligere fornuftige prisene. Dessuten er du gjennom mobilt bredbånd i utlandet tross alt sikret en ganske god hastighet, da flere land har trappet opp deres innsats med mobilnettet.

Kontantkort som alternativ

Ønsker du ikke å registrere deg for et mobilabonnement, så er kontantkort alltid et fint alternativ. Enkelte ønsker ikke et mobilabonnement, blant annet grunnet bindingstid. Det er heller ikke alle som bruker mobilen regelmessig, selv om mobilabonnementene nok lønner seg for folk flest. Befinner en seg derimot litt utenfor normen, kan kontantkort være et veldig godt alternativ.

Dette er nemlig en løsning som lar deg fylle på med ringeminutter, SMS, og mobildata når du trenger det. Her kan du gå flere måneder uten å bruke mobilen din, samtidig som du kan fylle på over den perioden du faktisk trenger tilgang. Dermed sparer du en god del penger dersom du ikke bruker telefonen mye.

Allikevel vil mobilt bredbånd koste en ganske dyrt ved denne praksisen. Det lønner seg for de aller fleste å benytte mobilabonnement, og i fremtiden vil det bare bli enda viktigere. En kan for øvrig også bruke mobilt bredbånd gjennom såkalte bredbåndsrutere, samt sette SIM-kort inn i PC-er og nettbrett om ønskelig.

Finn din leverandør i dag

Vurderer du mobilt bredbånd for første gang, så står du ovenfor et bytte til stor frihet. Selv når en tilbringer mye tid hjemme og på jobb med fastnett, så er det gunstig å ha mobilt bredbånd når en er på farten. Kanskje spesielt nyttig er mobilt bredbånd dersom en har hytte, da en kan koble opp TV-er og PC-er mot internett, da gjennom hotspot fra mobilen.

Som nevnt finnes det i dag 3 mobilnett i Norge, levert av Telenor, Telia, og ICE. Det er allikevel flere leverandører som tilbyr mobilabonnement der du kan få mobilt bredbånd til din mobil. Dette er det folk flest bruker mobilt bredbånd til, selv om du også kan kjøpe bredbåndsruter, eller sette inn SIM-kortet ditt i andre enheter, slik som PC og nettbrett.

I dag gir mobilt bredbånd oss flere muligheter enn noensinne, og faktisk er det like raskt som fastnettet hos mange. Utviklingene har vært store, og mobilnettet bygges ut hele tiden. 5G er nå på vei for fullt, og kun tiden vil vise hvor definerende denne teknologien vil være for mobilt bredbånd i Norge også.

Mobilabonnementpris
Logo