sjekkmerke Mobiloperatørene konkurrerer

La mobiloperatørene konkurrere om ditt kundeforhold. De vet at de må gi deg sitt beste og billigste mobilabonnement i konkurranse med andre.

sjekkmerke Gratis & Uforpliktende

Tjenesten er helt gratis og uforpliktende. Du velger helt selv om du ønsker å takke ja til et tilbud – eller avslå alle.

sjekkmerke Mer tid og penger

Fyll ut ett skjema, motta tilbud og bruk tiden din på noe som betyr mer for deg.

Mobilabonnement med fri data

De aller fleste nordmenn i dag har et mobilabonnement. Dette lar en ringe og sende meldinger til andre, samt ofte å benytte mobilnettet til surfing. Det er gjennom mobilt bredbånd at en kan nå internett gjennom sin telefon. Dette er en praktisk løsning som lar deg koble på internett akkurat når du vil, og ikke minst akkurat hvor du vil.

Det er derimot visse begrensninger her, og de aller fleste mobilleverandører ber deg om å velge hvilken mengde data du ønsker å bruke hver måned. Her kan du for eksempel velge 5 GB. Bruker du over denne grensen, så betaler du et lite tilleggsgebyr. Det sier seg selv at unge mennesker her raskt bruker en hel del mobildata, og nettopp derfor har konseptet med fri data oppstått her i Norge.

Fri data er en løsning som i utgangspunktet skal gi ubegrenset med mobildata. Vi kommer senere tilbake til hvorfor det egentlig ikke er helt ubegrenset. Uansett, hvordan fungerer dette abonnementet, og hvor mye mobildata trenger du egentlig? Disse og flere spørsmål skal vi se nærmere på i denne artikkelen.

Hvor mye mobildata trenger jeg?

Aldri før har nordmenn brukt mer mobildata. Noe av dette har selvfølgelig sammenheng med at vi er mye på farten, men kanskje en enda større rolle spiller de unge menneskene og deres forhold til streaming. Mengden video vi ser på over nett i dag er uten sidestykke. Dette betyr ganske så store krav til mobildata, og da spesielt hos de unge.

Der mange voksne kanskje kan klare seg med 1 GB data i måneden, spesielt om en er mye hjemme og på jobb med fastnett, så vil dette neppe være realistisk for unge mennesker. De yngre skal helst ha større datapakker. Her kan en for eksempel finne abonnement som tilby 6 GB, 10 GB, 50 GB, og til og med 100 GB.

For å sette disse mengdene i perspektiv, så vil en streamet video på 1 time i vanlig kvalitet kreve omtrent 1 GB. En video i HD derimot vil kreve opptil 3 GB. Dersom en for eksempel reiser på hytta en del og bruker mobildata der til underholdning, så vil det altså ikke holde med de minste abonnementene. Uansett er mobildata såpass rimelig at det vil lønne seg å oppgradere.

Hva er fri data?

En løsning mange velger å oppgradere til er fri data. Dette alternativet kalles også ofte ubegrenset data, og det er en løsning som skal gi deg nok data til at du ikke går tom i løpet av hverdagen. Allikevel er fri data et mye bedre tilnavn enn ubegrenset data, da løsningen faktisk har en hel del begrensninger knyttet til seg. Disse er derimot ikke med på å svekke produktet egentlig.

For eksempel gir fri data deg 1,000 GB med data per måned. Dette er altså ikke ubegrenset, men samtidig vil du måtte streve med å bruke opp all denne dataen. For å sette det i kontekst, så vil du være nødt til å streame over 300 timer med HD-film for eksempel. Med tanke på at de fleste har fastnett både hjemme og på jobb, så skal det altså en god del til å bruke opp 1,000 GB.

En annen begrensning som derimot er litt mer irriterende er hastigheten. Denne reduseres nemlig hos alle mobilleverandører etter hvert som du bruker mer data i løpet av måneden. Hos de fleste reduseres hastigheten din noe etter for eksempel 50 GB data brukt. Du vil fortsatt ha en rask tilkobling, men det blir derimot feil å si at dette er ubegrenset data med en slik reduksjon.

Ingen fri data i utlandet

En annen restriksjon som kan være verdt å merke seg, er at en ikke får noen fri data i utlandet. Når du reiser på utenlandstur, så skal du nemlig først og fremst kjøpe egne pakker. Disse pakkene lar deg bruke en viss mengde data, ringeminutter, og SMS, innenfor en forhåndsavtalt pris.

På mange måter fungerer disse avtalene ofte som kontantkort. Det er her ikke mulig å kjøpe fri data i utlandet, med mindre du skulle registrere deg med et abonnement der. Merk at ikke alle land har fri data tilgjengelig, og at Norge faktisk var rimelig sent ute med å tilby denne goden her til lands.

Mobildekning og hastighet er det viktigste

Tross at det kan være fristende å velge den billigste aktøren for fri data, så er det viktigste mobildekning. Her er det 3 mobilnett i Norge, og de leveres av Telenor, Telia, og ICE. Denne trekløveren tilbyr dekning over hele landet, men det er forskjell på hvem som er best hvor. Dermed må du selv bruke dekningskart og egen testing for å finne ut av hvem som er best for deg.

Alle tilbyr 4G+, som er den nyeste teknologien. Dessuten er 5G allerede i sving. 4G+ gir deg opptil 200 MB per sekund nedlasting. Dermed er dette fullt på høyde med fastnett. Allikevel er det svingninger i tilbudene i enkelte deler av landet, og du skal være oppmerksom på dette. Fri data er tross alt ikke så veldig attraktivt om du har dårlig dekning og hastighet.

Skaff deg fri data i dag

Dersom du selv er av typen som bruker mye data, eller har en ung person i hus med høyt forbruk, så lønner nok denne typen abonnement seg. Det kan nemlig fort bli dyrere å velge et abonnement med lite data, for deretter å betale tillegg om en går over grensene. Inkludert fri tale og SMS, så koster mobilabonnement med fri data vanligvis mellom 700 kr og 800 kr i måneden.

Dette er slettes ikke en urimelig pris, med tanke på at en får det som er tilnærmet ubegrenset data, i kapasitet i hvert fall. Noe av hastigheten reduseres underveis, men ikke til den grad at det virkelig er merkbart. Finner du deg et godt mobilnett, og en rimelig avtale for fri data, så vil dette være det beste i lengden for den som bruker mobilen sin regelmessig.

klar? Finn billigste mobilabonnement