Hva er esim

Om du har egen mobiltelefon, så har du den antageligvis med deg uansett hvor du ferdes. Enten du jobber i en fysisk butikk, har hjemmekontor eller er student, så er nok ikke mobiltelefonen langt unna.

For at mobiltelefonen din skal fungere, så er du avhengig av å ha et SIM-kort til den. For noen tiår tilbake var det ganske sort/hvitt da det fantes hovedsakelig kun en type SIM-kort. Men slik fungerer det ikke lenger. I dag finnes det mange typer, deriblant av typen eSIM.

I denne artikkelen skal vi ta en nærmere titt på denne typen SIM-kort. SIM-kort fungerer ikke på samme måte som med mobiltelefoner som byttes ut fordi en annen modell blir populær. Dermed kan eSIM fremdeles være et relativt ukjent konsept for mange.

Hva er eSIM?

eSIM er et elektronisk SIM-kort, som er innebygd i den aktuelle enheten. Dette er med andre ord ikke et SIM-kort som du er nødt til å sette inn i enheten selv. SIM-kortet befinner seg allerede i mobiltelefonen når du får den mellom hendene.

Mobiltelefonene har gått gjennom en formidabel utvikling de siste tiårene. Før var det nemlig slik at brukeren var nødt til å sette inn SIM-kortet i enheten selv. Selv om dette stadig ble mer og mer komplisert, så var det likevel noe eieren var nødt til å gjøre på egen hånd.

Nå virker det imidlertid som at denne metoden snart er historie. Om du har kjøpt eller kjøper en mobiltelefon med et elektronisk SIM-kort, så er dette en problemstilling du slipper å stå ovenfor.

eSIM er en type SIM-kort som også vil gjøre mye enklere å bytte mobilabonnement og mobilselskap. Du trenger altså ikke bytte til et SIM-kort fra det nye mobilselskapet, for de tar utgangspunkt i eSIM-kortet ditt.

Hva betyr eSIM?

eSIM er et akronym for begrepet «embedded SIM», som oversettes til «innebygd SIM» på norsk. Akronymet eSIM forteller oss rett og slett at dette er et SIM-kort som er innebygd i en mobil enhet. Enklere enn det blir det ikke!

Hvordan fungerer eSIM?

eSIM er i ferd med å bli mer og mer vanlig, og derfor er dette et tema som svært mange er interesserte i. Selv om vi ikke trenger å sette SIM-kortet inn i mobiltelefonen selv lenger, så er det likevel interessant å vite hvordan det fungerer.

Om du er spesifikt på jakt etter å bruke et SIM-kort av typen eSIM, så er det å kjøpe en enhet med eSIM det eneste du trenger å gjøre. I tillegg til enheten må du også ha et mobilabonnement fra et mobilselskap som støtter denne typen SIM-kort.

eSIM er fremdeles relativt nytt at støtte for eSIM ikke er noen selvfølge. Men jo nyere modeller du kjøper, jo større sjanse er det for at enheten støtter eSIM.

Modeller eSIM støttes av

eSIM er en type SIM-kort som kan brukes på både mobiltelefoner, nettbrett og smartklokker, om den aktuelle modellen støtter denne typen SIM-kort. Nedenfor kan du se en liten oversikt over hvilke modeller det gjelder:

 • iPhone 11 (vanlig modell, Pro og Pro Max)
 • iPhone XS (vanlig modell og Max)
 • iPhone XR
 • , 4. og 5. generasjons Apple Watch
 • generasjons iPad Pro 11 og 12,9 tommers
 • generasjons iPad Air 2019
 • generasjons iPad Mini 2019
 • generasjons iPad 2019
 • Samsung Galaxy Watch
 • Galaxy Watch Active2

eSIM støttes altså av modeller som leveres av Apple og Android.

Operatører eSIM støttes av

Som nevnt er det ikke bare mobilmodellen som må støtte eSIM, for at du skal kunne bruke den. I tillegg til en støttende mobilmodell, så er du også avhengig av å finne en mobiloperatør som støtter eSIM.

I skrivende stund er denne oversikten ganske begrenset, da det ikke er svært mange norske operatører som støtter eSIM. I hvert fall ikke enda. Men når det er sagt, så er det noen av mest populære operatørene som støtter denne typen SIM-kort.

eSIM støttes av følgende mobiloperatører i Norge:

 • Ice
 • Telenor
 • Telia

Om du har en enhet som støtter eSIM, så vil det altså være en god idé å vurdere enten Ice, Telenor eller Telia.

Fordeler ved bruk av eSIM

eSIM er et naturlig steg i SIM-kortets utvikling. Og det er uten tvil en svært fordelaktig SIM-kort type. Fordelene ved bruk av eSIM er som følgende:

 • Du trenger ikke å plassere SIM-kortet i mobiltelefonen din selv.
 • eSIM gjør det mulig for deg å bruke enheten umiddelbart når du får den, siden du ikke trenger å vente på at mobilselskapet skal sende SIM-kortet til deg.
 • Aktivering av eSIM-kort skjer digitalt, noe som effektiviserer prosessen ytterligere.
 • Et eSIM-kort gjør prosessen med å bytte mobilselskap til en sømløs prosess.

Mobilabonnementpris
Logo