Hva er dataroaming

Skal du på ferie, men tanken på å skulle bruke hotellets WiFi får det til å gå kaldt nedover ryggen din? Da er du i så fall ikke alene, for det er kanskje det folk flest gruer seg mest til i forkant av hver eneste ferie!

For selv om du er på ferie, så er det viktig å ha muligheten til å holde kontakten med omverdenen. Enten du har lyst til å sende venninnen din bilde av drinken som servitøren akkurat kom med, eller legge ut et skrytebilde på Instagram, så trenger du WiFi.

På et feriehotell er det ofte mange mennesker samtidig. Det er med andre ord mange om benet, og det vil gå utover hastigheten til det aktuelle nettverket. Og da er dette nok en liten gladnyhet til deg: Du kan bruke av din egen mobildata i utlandet! Eller dataroaming.

I denne artikkelen skal fordype oss i dette begrepet. Som du ser ovenfor så brukte vi to forskjellige begreper. Mobildata og dataroaming er to begreper som går hånd i hånd. De fleste har god kontroll på hva mobildata er, men hva er egentlig dataroaming?  

Hva er dataroaming?

Mobildata er et begrep som folk flest har hørt om og bruker på en jevnlig basis. Dette begrepet dreier seg om datamengden som er inkludert i mobilabonnementet ditt, og som du har til rådighet hver eneste måned mot at du betaler en liten sum til mobiloperatøren.

Når det gjelder mobilabonnement så finnes det forskjellige mobiloperatører, som alle tilbyr forskjellige mobilabonnement som forbrukerne skal velge mellom. De fleste av dagens mobilabonnement er ganske like, og det er datamengden som skiller dem fra hverandre.

Men selv om du betaler det du skal hver eneste måned, og den aktuelle datamengden er din til odel og eie, så er det ikke alltid det er så enkelt å få bruke den. Eksempelvis om du er på ferie i utlandet, som vi også nevnte innledningsvis.

Om hotellets WiFi er veldig tregt, kan det være fristende å bruke av sin egen mobildata. Men for at du skal kunne gjøre det, så er du nødt til å aktivere dataroaming. Det er altså en funksjon som gjør det mulig å bruke mobildataen din uansett hvor du er.

Forskjellen på mobildata og dataroaming

Både mobildata og dataroaming er to begreper som er kjent for folk flest. På samme måte er dette begreper som mange ser ut til å ta feil av. Derfor skal vi forsøke å forklare forskjellen på mobildata og dataroaming nedenfor.

Når du inngår en avtale med en mobiloperatør, så er det en avtale som inneholder flere punkter. Det dreier seg vanligvis om tale, SMS, MMS og mobildata. I dag er det ikke uvanlig at de tre første (tale, SMS, MMS) er ubegrenset, mens datamengden vil variere.

Om du er en person som er avhengig av å ha masse mobildata, så må du også forvente at du må betale en del for det. Prisnivået vil altså variere med utgangspunkt i hvor mye mobildata som er inkludert i abonnementet.

I forbindelse med mobildata hører man ofte begreper som dataroaming. Det er heller ikke uvanlig at folk flest tar feil av disse begrepene, da dataroaming også handler om internett-tilgang, men det er ikke det samme. Dataroaming gjør det mulig å surfe i utlandet.

Fordeler med dataroaming

De fleste vet hvor deilig det er å kunne ta opp mobiltelefonen og ringe til noen på telefonen uansett hva klokken er og hvor man befinner seg. Det er privilegiet vi har med å ha et så godt utbygget mobilnett her til lands.

Takket være dataroaming så er ikke dette kun en fjern drøm når du er i utlandet. Om du skrur på dataroamingen din, så får du muligheten til å bruke av mobildataen din som om du skulle vært hjemme eller i hvert fall innenfor Norges grenser.

Dataroaming er svært praktisk, særlig om det skulle oppstå en nødsituasjon under ferien mens dere er ute på oppdagelsesferd. Da kan du enkelt som bare det skru på mobildata og dataroaming for å få kommet i kontakt med de du trenger å få kontakt med.

I tillegg kan også dataroaming gi deg en viss følelse av trygghet, da du slipper å utsette deg selv for hacking og lignende i et ellers ukjent land. For i praksis er det av din egen mobildata du bruker når dataroamingen er aktivert.

Ulemper med dataroaming

Men dataroaming er ikke bare bra. Det er også en stor hake ved det å bruke det, og det er at det blir veldig dyrt i rekordfart. Derfor er det veldig viktig at du har tungen rett i munnen når du bruker mobilen med dataroaming aktivert.

Husk å sjekke opp mobilselskapets betingelser

Som nordmann har du en rekke mobilselskaper å velge mellom når det gjelder mobilabonnement. Selv om selve abonnementene er ganske like, så opererer hvert enkelt mobilselskap med forskjellige betingelser.

Det er altså ikke bare pass og eventuelt andre reisepapirer du er nødt til å ha kontroll på i forkant av en reise. Mobilselskapets betingelser er også noe du bør sjekke opp når du forbereder deg til reisen.

De fleste av dagens mobilselskaper tilbyr kundene sine forskjellige datapakker som de kan supplere med når de er på reisefot. Ved å benytte deg av disse tilbudene, så kan du lure deg unna dataroamingens forbannelse i større eller mindre grad. Så det bør du absolutt vurdere!

Følg med på forbruket ditt i appen

I dag er det mye enklere å følge med på forbruker sitt, da dagens mobilselskaper gir deg tilgang til en app som lar deg følge med på dette selv.

Dette er nok noe du gjør fra tid til annen når du er hjemme. Men det er definitivt noe du bør gjøre om du har benyttet deg av mobilselskapets tilbud om datapakke!

På den måten vet du nøyaktig når du trenger å bestille en ny datapakke, eller roe ned forbruket slik at du ikke trenger å gjøre det med en gang.

Les meldingene du får fra mobilselskapet ditt

Selv om du er i utlandet så er tekstmeldinger hovedmetoden mobilselskapet bruker for å nå deg. Derfor er det viktig at du leser meldingene du får fra mobilselskapet.

Eksempelvis kan appen være litt treg, men det er ikke tekstmeldingene. Der vil du få all informasjonen du trenger akkurat når du trenger den!

Er du i tvil? | Ta kontakt med mobilselskapet!

Har du fått en melding fra mobilselskapet, og så er du litt i tvil om det som står i meldingen faktisk stemmer? Da bør du ta direkte kontakt med mobilselskapet med en gang, for å få klarhet i det så fort som overhodet mulig.

Skru alltid dataroaming av når du ikke bruker den

Som vi så ovenfor, så kan dataroaming fort bli dyrt om du ikke har et bevisst forhold til det. Derfor er dataroaming noe som kun bør være aktivert når du har behov for det. Så fort du er ferdig med det du skulle gjøre, så bør du skru den av igjen med en gang.

Det er fort gjort å glemme slike små detaljer, men du vil defintivt takke deg selv for at du husket det senere. Ved å skru av dataroamingen unngår du at det ligger en gigantisk telefonregning i innboksen den dagen du kommer hjem fra ferie. Og det er vel mye bedre!

Mobilabonnementpris
Logo