Aldersgrense for mobilabonnement

Mange er usikre på hva som er gjeldende aldersgrense for å få eget mobilabonnement. I dagens samfunn er det ikke uvanlig at barn og unge har egen mobiltelefon. Dette er ofte viktig for barn og ungdom som ønsker å kommunisere med venner og foreldre.

Det at barna har egen mobiltelefon kan også være en betryggende faktor for foresatte. Hvis det skulle være noe, kan barnet alltids ringe til mor eller far ved behov. Men er det egentlig en nedre aldersgrense for å kunne ha mobilabonnement?

I denne guiden skal vi blant annet se nærmere på hvor gammel man må være for å kunne tegne et mobilabonnement på egen hånd. Finn også ut om det er noen aldersgrense for å kunne bruke et mobilabonnement som er tegnet av foresatte.

Hva er gjeldende aldersgrense for mobilabonnement?

I dag får de aller fleste barn og unge sin egen mobiltelefon før de blir myndige, altså 18 år gamle. Det er imidlertid ikke mulig for barnet selv å tegne et mobilabonnement før han eller hun har fylt 18.

Det er med andre ord foreldre eller andre foresatte som må tegne mobilabonnement for barna sine. Barnet selv kan stå oppført som bruker av mobiltelefonen, men det er foreldrene som eier abonnementet.

Det er naturligvis også foreldrene som vil motta faktura for mobilabonnementet. Barn og unge under 18 år kan ikke tegne mobilabonnement på egen hånd, noe som henger sammen med at de ikke er kredittverdige. De de imidlertid kan, er å kjøpe kontantkort.

Hvorfor er det 18-års grense på mobilabonnementer?

Forbrukerombudet oppdaget at mange foreldre slet med at barna nærmest ble lurt til å kjøpe dyre spill og ringetoner via mobilen. Barn kan være lett påvirkelige, og Forbrukerombudet så derfor behov for ekstra vern av de yngste.

Det vektlegges at foreldrene bør kunne få kontroll over barnas mobilbruk, slik at det ikke plutselig dukker opp skyhøye regninger. Myndighetene har derfor innført 18-årsgrense på alle former for mobilabonnementer.

Barn må også få godkjenning fra foreldrene sine før de gjennomfører kjøp gjennom nettsider og apper på mobilen. Fra og med 1. mars 2010 har det derfor vært slik at barn og unge må ha foreldrenes samtykke før de får mobilabonnement.

Telenor U18 og Trygg Start | Mobilabonnement for barn

Det er mange mobiloperatører som har lansert egne mobilabonnementer som er tilpasset barn og unge. Telenor har blant annet U18, som er perfekt for ungdom mellom 11 og 18 år. De har også abonnementet Trygg Start, som er beregnet på de minste.

Trygg Start inkluderer fri tale, MMS og SMS, og inkluderer 400 MB data i EU, EØS og Norge. Barnet vil med andre ord ha mulighet til å ringe hjem til foresatte, noe som kan være betryggende for alle parter.

Ifølge Telenor er det også mange foreldre som velger å gi barna kontantkort i starten, da dette gir ekstra kontroll over kostnadene. Inkludert i Telenors abonnementer for barn er det også datakontroll, nettslett og tjenesten Sikker Bruk.

Er det en nedre aldersgrense for å ha mobilabonnement?

Hva er gjeldende aldersgrense for å skaffe mobilabonnement? For å kunne tegne et mobilabonnement må man som nevnt ha fylt 18 år. Det er imidlertid ingen nedre aldersgrense for når foreldre kan velge å gi barnet mobil/abonnement.

Mange foreldre synes det er greit at barna har mobiltelefon, selv om de er små. Dette gir økt trygghet i hverdagen, siden barnet kan ringe hjem ved behov. Foreldrene kan også ringe til barnet når middagen er klar, eller når de skal hente barnet på fotballtrening.

Når skal barnet få sin første mobil?

De fleste foreldre velger å gi barnet sin første mobiltelefon når barnet er rundt 9 år gammelt. Blant landets 11-åringer har hele 90 % sin egen mobiltelefon.

Det er selvfølgelig opp til deg som forelder å avgjøre om barnet er klart for sin første mobiltelefon eller ikke. Dersom du mener at barnet ditt klarer å ta ansvar for en mobiltelefon uten å ødelegge eller miste den, er kanskje tiden inne.

Pass også på at du snakker med barnet om nettvett før han eller hun får sin første mobil. Det er viktig at barnet lærer om dette fra ung alder. Husk at de fleste abonnementer for barn kommer med innebygde sikkerhetstjenester, noe som kan være nyttig.

Finn beste mobilabonnement for barn og unge

Hva er gjeldende aldersgrense for å ha mobilabonnement? Man må ha fylt 18 år før man kan tegne et mobilabonnement på egen hånd. Foreldre kan imidlertid velge å tegne et abonnement for barnet mye tidligere enn dette.

I dag er det ikke uvanlig at barn får sin første mobil i 9-årsalderen, og de fleste 11-åringer har sin egen mobil. Finn abonnementet som passer best for ditt barn, i dag!

Mobilabonnementpris
Logo