Hvor mye data bruker populære tjenester

Har du en egen mobiltelefon? Da er sannsynligheten stor for at du bruker den til en eller annen form for streaming. Eller strømming, som det ofte også kalles på norsk. Og for å kunne drive med strømming, er du avhengig av å ha nok data til å kunne gjøre det.

Film, musikk og underholdning generelt er noe folk har vært levende opptatt av i mange tiår. Men det har ikke alltid vært slik at man brukte mobiltelefonen til dette. Det er først de to siste tiårene at akkurat det har blitt mer og mer vanlig.

For ett tiår siden var fantes det heller ikke et spesifikt begrep som ble brukt til å beskrive denne typen aktivitet. Men etter hvert som det ble viktigere i folk flest sin hverdag, jo større ble behovet for et begrep. Og det dukket opp i 2013 – begrepet streaming/strømming.

Enten du elsker å høre på musikk eller om film er tingen for deg, så er det mulig å strømme begge disse formatene. Streaming/strømming er et fenomen som virkelig har tatt verden med storm det siste tiåret, og derfor skal vi ta en nærmere titt på nedenfor.

Hva er streaming/strømming?

I 2021 er dette nærmest som allmennkunnskap å regne, men litt repetisjon skader naturligvis ikke. Hva er streaming/strømming, og hva mener vi egentlig med dette begrepet?

Som på så mange andre områder, så låner nordmenn ofte ord fra det engelske språket. Et av disse ordene er begrepet streaming. Men det har også blitt oversatt til norsk, og da har vi fått begrepet strømming. Likevel er det nok det engelske begrepet som blir mest brukt.

Uavhengig av om det er begrepet streaming eller begrepet strømming som brukes, så viser begge begrepene til den samme prosessen. Og prosessen vi snakker om, er prosessen med å overføre et format til en stasjonær eller mobil enhet som det er mulig å bruke til streaming.

Streaming er med andre ord et begrep som viser til både streaming av lyd og streaming av enten bilde eller video. Innholdet streames som regel til flere mottakere på samme tid – uavhengig av hvor hver enkelt mottaker befinner seg i verden.

Hva trenger du for å streame?

For å strømme trenger du en brukerkonto på plattformen du skal streame innhold gjennom. I tillegg til brukerkontoen trenger du som regel et abonnement på plattformen, og det er naturligvis noe du er nødt til å betale for.

Men en brukerkonto og det å være betalende abonnement er ikke det eneste du trenger og må være for å kunne streame. For å streame er du også avhengig av å ha data, og datamengden bør også være av en viss størrelse. For den kommer til å fly av gårde!

Hvordan skaffer du deg data?

For å streame, er du avhengig av å ha tilgang på data. Og det er noe du får gjennom mobilabonnementet ditt. Et mobilabonnement er noe alle må ha for å kunne bruke mobiltelefonen sin i det hele tatt, så sjansen er stor for at du har dette allerede.

Derfor er det en svært smal sak å skaffe seg et overblikk over hvor mye data som er inkludert i mobilabonnementet ditt. Veldig mange av dagens mobilselskaper gir kundene sine tilgang til en app, som enkelt forteller deg det du ønsker å vite.

Å ha tilgang til en stor datamengde er uten tvil svært fordelaktig. Men det er imidlertid viktig å huske at prisnivået også vil variere med utgangspunkt i størrelsen på datamengden din. Derfor er det viktig å påse at du velger et mobilselskap som tilbyr gode betingelser her.

Om du er usikker på hvor mye data du kommer til å trenge, så er det noe som er helt umulig for oss å forutsi. Hvor mye data du trenger, vil være avhengig av hvor mye du bruker mobiltelefonen og hvor mye du planlegger å streame. Og hva du planlegger å streame.

Det finnes mange gode mobilabonnement

Om du er på jakt etter et mobilabonnement som lar deg streame godt innhold, så er det heldigvis slik at det finnes mange gode alternativer. Det handler bare om å finne dem, og det er ikke noe problem om du vet hvor du skal lete.

I dag er det slik at de fleste mobilabonnement er ganske like. Flere av dagens mobilabonnement inkluderer fri tale, SMS og MMS. Det er som regel datamengden og prisen for abonnementet som varierer.

Når du skal velge deg et mobilabonnement, vil det med andre ord være en god idé å ta en ekstra titt på detaljene rundt datamengden og abonnementsprisen. For det er dette som er viktig i forbindelse med streaming.

For å finne et mobilselskap som tilbyr en god avtale, er du avhengig av å hente inn tilbud fra forskjellige mobilselskaper og sammenligne tilbudene de gir deg. Det er fort gjort å gå for det første tilbudet, men det er ingen selvfølge at dette er det beste alternativet.

Du kan streame både musikk og film

Med brukerkonto på streamingsplattform, abonnement og data ligger alt til rette for at du skal kunne streame akkurat det du vil akkurat når og hvor du vil.

Streaming gjør det mulig å danse til god musikk med vennegjengen din en litt for sen sommerkveld, eller å slå i hjel litt tid på flyplassen mens du venter på at innsjekkingen for flygningen din skal begynne.

I tillegg finnes det mange forskjellige plattformer som er tilgjengelig i forbindelse med det å streame. Tiden hvor absolutt alle så på kun én TV-kanal (eller streamingkanal) er forbi. I dag er det helt og holdent du som avgjør hva du ønsker å se på ved hjelp av streaming.

Streaming av musikk

Har du lyst til å streame musikk? I den forbindelse er det mange plattformer du kan benytte deg av. Disse plattformene kalles også musikkstrømmetjenester. Og det finnes mange eksempler på slike strømmetjenester:

 • Apple Music
 • Spotify
 • Soundcloud
 • Tidal
 • YouTube Music

Fellesnevneren for disse musikkstrømmetjenestene er at de tilbyr en rekke abonnementsavtaler og betingelser tilhørende hvert enkelt abonnement. Disse tjenestene kan brukes gratis til en viss grad, men for den beste avtalen må du naturligvis betale.

En av de mest populære musikkstrømmetjenestene i listen ovenfor, er Spotify. Og denne musikkstrømmetjenesten skal vi ta en nærmere titt på nedenfor.

Spotify

Spotify er en musikkstrømmetjeneste som så dagens lys i 2006. Musikkstrømmetjenesten drives av et svensk selskap, og tilbyr streaming av musikk til kunder over hele verden.

Som Spotify-kunde kan du velge mellom tre forskjellige abonnementer. Her kan du velge mellom følgende: Spotify Free, Spotify Premium og Spotify Premium Family. Og prisen vil naturligvis variere med utgangspunkt i abonnementet du velger.

Spotify er en musikkstrømmetjeneste som kan brukes når du er påkoblet et trådløst nettverk, men Spotify Premium og Spotify Premium Family lar deg høre musikk uten internettilgang. Og da trenger du naturligvis data.

Spotify lar hver enkelt kunde bestemme hvilken musikkvalitet de ønsker seg. Her får du som kunde muligheten til å velge mellom fire forskjellige alternativer, og disse er «Automatic», «Normal», «High» og «Extreme». Og nødvendig datamengde vil variere ut i fra dette:

 • «Automatic»: avhengig av internettilgangen din, minimum 96 kbps (kilobit per sekund)
 • «Normal»: cirka 96 kbps
 • «High»: cirka 160 kbps
 • «Extreme»: cirka 302 kbps

Streaming av film

Det kan også hende at du er mer begeistret for streaming av film enn du er for streaming av musikk, og det er naturligvis ikke et problem overhodet. Men en god tommelfingerregel vil være at det er at streaming av film vil kreve mer data enn streaming av musikk.

Enten du skal streame film hjemme i din egen stue eller på flyplassen, så er du avhengig av en god del data for å kunne gjøre det. For det å streame film er en litt annen prosess enn det å streame musikk, da streaming av film innebærer overføring av både levende bilde og lyd.

I likhet med streaming av musikk finnes det flere plattformer du kan benytte deg av for å streame film. Og noen av disse plattformene er:

 • Netflix
 • HBO
 • Viaplay
 • Discovery+
 • Disney+
 • YouTube

Også her er det slik at hver enkelt tjeneste tilbyr forskjellige abonnement og betingelser. De tilbyr også ulike typer innhold, og det er det viktig å få med seg. Nedenfor skal vi ta en titt på streamingtjenesten Netflix.

Netflix

Netflix er en streamingtjeneste som kan brukes av mennesker over hele verden. Men innholdet på tjenesten vil variere med utgangspunkt i hvor i verden du befinner deg. Eksempelvis så finnes det en amerikansk og en norsk versjon av Netflix.

Som Netflix-bruker kan du velge kvaliteten på innholdet ditt, og det er hovedsakelig dette som avgjør hvor mye data du kan trenge:

 • 1 GB data per time ved strømming av standarddefinerte TV-programmer og filmer
 • 3 GB data per time ved strømming av TV-programmer og filmer i HD
 • 7 GB data per time ved strømming av TV-programmer og filmer i 4K

Jo høyere kvalitet du ønsker på innholdet, jo mer data er du avhengig av å ha tilgjengelig i datapakken din.

Så mye data bruker de populære tjenestene

Her har vi sett på databruk i forbindelse med de populære tjenestene Spotify og Netflix. Og sistnevnte er generelt sett avhengig av mer data enn førstnevnte. Men det er helt naturlig med tanke på de ulike prosessene de baserer seg på.

Mobilabonnementpris
Logo