Mobilabonnement for enkeltmannsforetak: Privat eller bedriftsabonnement?

Dersom du driver et enkeltpersonforetak kan du trekke fra kostnadene du har på internett og mobilabonnement i årsavslutningen. Har du et enkeltpersonforetak bruker du gjerne samme nett og mobil også privat. Du må da skatte på den delen som brukes privat.

Så hva skal du egentlig velge om du driver et enkeltmannsforetak – privat abonnement eller et bedriftsabonnement?

Bedriftsabonnement | Mange fordeler

Telefonoperatører som Telenor og Telia har egne bedriftsabonnementer. Disse abonnementene kan gi bedriften oversiktlige kostnader og tjenester som dekker alle behov. Mange bedriftsabonnementer har for eksempel fri tale, SMS og data.

Til en gitt fast pris kan derfor ansatte og andre i firmaet ringe og surfe så mye de bare trenger. Bedriftsabonnementer skiller seg gjerne fra private abonnementer ved at de fokuserer ekstra mye på pålitelig data.

Mange bedrifter er avhengige av å ha tilgang på nett til enhver tid, for at driften skal kunne gå som normalt. Telia tilbyr for eksempel løsningen Enterprise Mobile Network, som innebærer at man får et svært pålitelig nett med liten grad av forsinkelser.

Bedriftsabonnement kan også gi bedrifter tilgang på sentralbord, noe som vanligvis kan styres via mobil eller nettbrett. Et bedriftsabonnement kan tilpasses både små og store bedrifter. Her er noen av fordelene man typisk kan få med et bedriftsabonnement:

 • Pålitelig og rask internett
 • Ubegrenset data
 • Tilgang på sentralbord
 • Datakort til bruk på nettbrett
 • Fri SMS og tale

Er bedriftsabonnement gunstig for enkeltpersonforetak?

Bedriftsabonnementer kan altså by på en rekke fordeler. Men er det egentlig en god løsning for enkeltpersonforetak? Dette kommer i stor grad an på hvilke behov foretaket ditt har. Et lite enkeltmannsforetak kan nok i mange tilfeller nøye seg med et privat abonnement.

Et enkeltpersonforetak har ikke ansatte. Når det kun er deg selv å forholde seg til, er et privat abonnement gjerne en bedre og mer prisgunstig løsning. Du kan fortsatt trekke fra kostnader i årsavslutningen, dersom dette skulle være aktuelt.

Privat abonnement kan brukes av enkeltmannsforetak

Når du driver et enkeltmannsforetak kan du fint velge et vanlig privatabonnement til mobilen din. Dette er kanskje spesielt gunstig for deg som ringer lite i jobbsammenheng, og kun kommuniserer sporadisk via telefon og SMS.

Ta også hensyn til hvorvidt mobilen brukes til internett-aktiviteter i jobbsammenheng. Hvis du har behov for store mengder data, kan et bedriftsabonnement i noen tilfeller lønne seg. Husk likevel på at det også finnes private abonnement med store datapakker.

Fradrag på mobilabonnement for enkeltpersonforetak

Når du driver et enkeltpersonforetak kan du i mange tilfeller ha rett på skattefradrag. Dette gjelder enten du har kostnader til bredbånd eller mobilabonnement, eller andre tjenester.

Hvis du kan fremvise dokumentasjon på at hele kostnaden kan relateres til jobben, kan du til og med få fradrag på hele beløpet. Du kan for eksempel få fradrag på bredbånd som benyttes i et dedikert kontorlokale.

Det kan med andre ord være mange kostnader å spare hvis du er obs på hvilke rettigheter du har.

Hvilket mobilabonnement er best for enkeltmannsforetak?

Dersom du er på jakt etter et mobilabonnement som passer godt for et enkelpersonforetak, finnes det mange muligheter. Du kan velge mellom mange gode privat- og bedriftsabonnementer.

Vi anbefaler å først sjekke ut de ulike private abonnementene som tilbys. Disse koster ofte mindre enn bedriftsabonnementene. Siden virksomheten din ikke har ansatte, kan et bedriftsabonnement fort bli overflødig og unødvendig dyrt.

Det finnes imidlertid mange abonnementer å velge mellom, også når det kommer til kategorien for privatpersoner. La oss se nærmere på noen av mulighetene som finnes der ute, både når det gjelder privat- og bedriftsabonnementer.

Telia Ubegrenset | For bedrift

Telia sitt nye abonnement «Ubegrenset» for bedrift passer fint for enkeltpersonforetak som bruker mye data. Dersom du utfører arbeidsoppgaver på nett, kan dette være et gunstig mobilabonnement.

Du kan bruke så mye data du bare vil, hver eneste måned. Med ubegrenset data kan du bruke Skype, Zoom, Dropbox, Slack og andre tjenester uten å bekymre deg for databruk. En annen fordel er at «Roam like home» er inkludert, slik at du også kan surfe i utlandet.

Du kan også se frem til høy hastighet på nettet, med ubegrenset hastighet helt inntil 100 GB. Abonnementet har også fri SMS og tale, og innebærer ingen tungvint administrering. Løsningen koster 699 kroner i måneden, men kan også fås billigere under kampanjer.

Telenor Frihet | Ubegrenset data for enkeltpersonforetak

Telenor har også et relativt nytt abonnement for bedrifter, kalt Telenor Frihet. Løsningen er ypperlig for bedrifter eller enkeltpersonforetak som bruker mye data. Med Frihet kan du velge mellom tre ulike hastigheter: Basis, Standard og Maks.

Jo raskere nett du har behov for, jo dyrere vil månedsprisen for abonnementet bli. Løsningen koster alt fra 599 til 749 kroner per måned, avhengig av dine behov.

Når du har brukt 100 GB i løpet av en måned, blir hastigheten redusert. Du har likevel ubegrenset med data, og hastigheten settes ikke ned så mye at det går betydelig utover opplevelsen.

Med Telenor Frihet kan du se frem til førsteklasses dekning, nettvern og muligheter for databruk i utlandet uten ekstra kostnader. Sistnevnte gjelder når du er på reise i EØS- og EU-land. Du kan også benytte deg av Min Sky, der du kan lagre bilder og andre filer.

Telenor Flyt S | Et enkelt bedriftsabonnement

Hvis du driver et lite enkeltpersonforetak, har du sannsynligvis ikke behov for et omfattende abonnement med store datamengder eller sentralbord. I så fall kan en løsning som Flyt S fra Telenor være en bedre og billigere løsning.

Flyt S gir deg tilgang på 3 GB data hver eneste måned, pluss at du kan se frem til fri SMS og tale. Skulle du ha behov for ekstra data, kan du alltids fylle på til 99 kroner – noe som gir deg 3 GB data. Bedriftsabonnementet Flyt S koster 349 kroner i måneden.

Telia Dobbel for bedrift

Telia Dobbel gir deg tilgang på 5 GB data, fri SMS og tale og fri fart. Du kan også få «dobbel data» (altså doble datamengden) til kun 99 kroner ekstra per måned.

Denne løsningen passer altså for enkeltpersonforetak som bruker lite data, men som også ønsker mulighet for mer data ved behov. Du kan også se frem til Roam Like Home og funksjonen Data Rollover. Ubrukt data overføres til neste måned.

Privat abonnement via Telenor

Driver du enkeltpersonforetak kan du også velge et privat abonnement fra Telenor. Du kan da velge mellom følgende løsninger, basert på hvor mye data du trenger:

 • 1 GB (249 kr/måned)
 • 3 GB (299 kr/måned)
 • 5 GB (349 kr/måned)
 • 8 GB (399 kr/måned)
 • 12 GB (449 kr/måned)
 • Ubegrenset data (Next) (549 kr/måned)

Alle løsningene innebærer fri tale og SMS, slik at du kan ringe og sende SMS ubegrenset i Norge, EU og i EØS-land.

Telia | Privat abonnement for enkeltpersonforetak

Også mobiloperatøren Telia tilbyr mange ulike abonnementer for private brukere. Disse løsningene er også tilgjengelige for deg med enkeltpersonforetak. Her er noen av standardabonnementene som tilbys:

 • 3 GB (249 kr/måned)
 • 6 GB (329 kr/måned)
 • 10 GB (399 kr/måned)
 • 15 GB (449 kr/måned)
 • Ubegrenset data (Telia X) (549 kr/måned)

Løsningene fra Telenor og Telia er med andre ord nokså like i pris og struktur. Også Telia sine løsninger innebærer fri bruk av MMS, SMS og tale, både i Norge, EØS og EU.

Finn en løsning som passer ditt foretak

Driver du enkeltpersonforetak finnes det mange muligheter når det kommer til mobilabonnement. Du kan velge mellom bedriftsabonnement og private abonnement.

Hva som passer best for foretaket ditt, avhenger av bruksvaner og budsjett. Kartlegg derfor hvilke behov du har!

Mobilabonnementpris
Logo