Mobilbruk i utlandet

Mobilbruk på ferie i utlandet forbindes gjerne med skyhøye satser og overraskende høye mobilregninger. Det er nok mange av oss som har opplevd at databruk eller ringing i utlandet har blitt litt dyrere enn antatt.

For noen år siden var dette spesielt merkbart. Med en gang du krysset grensen til et nytt land, tikket det gjerne inn en SMS på mobilen med oppdatert informasjon om priser. Spesielt databruk (altså bruk av det mobile nettet) har vært kjent for å koste mye i utlandet.

Med stadig større konkurranse mellom mobilleverandørene, har prisene for mobilbruk i utlandet sakte men sikkert blitt lavere med årene. I dag kan man i mange tilfeller oppleve at prisene for databruk og ringing er den samme i utlandet som i Norge.

Merk deg likevel at prisene for mobilbruk i utlandet ofte er dyrere enn her hjemme, likevel. Hvor mye det koster å bruke mobilen vil nemlig avhenge av mange ulike faktorer.

Dyr roaming i utlandet

Mobilbruk i utlandet eller mens du er på ferie kan fort bli dyrt, og da spesielt om du glemmer å slå av roaming. Roaming innebærer at mobilnettet til leverandøren din i Norge ikke har dekningsgrad i utlandet, og at en lokal mobiloperatør derfor tar over tjenesten midlertidig.

Roaming kan gjelde for både MMS, telefonsamtaler, SMS og databruk. Dersom du er redd for at det skal bli dyrt med mobilbruk i utlandet, kan det derfor lønne seg å slå av roaming via innstillingene på mobilen.

En annen løsning er å aktivere en såkalt kostnadskontroll gjennom mobilabonnementet ditt. Dette er noe leverandører som Telia og Telenor tilbyr. Du kan da dette en begrensning for hvor mye penger du maksimalt skal anvende på mobilbruk i utlandet.

Telia | Roam Like Home

Blant mobilleverandørene som har sørget for å gi brukerne mer gunstige priser i utlandet, finner vi Telia. Denne teleleverandøren har tjenesten «Roam Like Home», som innebærer at mobilbruk i utlandet ikke koster mer enn i Norge.

Roam Like Home kan derfor være et godt alternativ for deg som reiser mye. Merk deg likevel at tjenesten kun gjelder i enkelte land. Her er noen av fordelene man kan se frem til med Telias Roam Like Home:

  • Ingen ekstrakostnader for telefonsamtaler i Sveits, EØS, EU eller Storbritannia, og for telefonsamtaler hjem til Norge
  • Ingen ekstrakostnader for databruk eller ekstra mobildata
  • Ingen ekstrakostnader for MMS-er og SMS-er i EU eller hjem til Norge

Skal du for eksempel på ferie til Tyskland, Hellas, Frankrike eller Spania, kan du trygt bruke mobiltelefonen din uten å bekymre deg for ekstra kostnader. Vær obs på at enkelte land og områder ikke er inkludert i avtalen, som for eksempel Monaco, Færøyene og San Marino.

Telia Roam Like Home gjelder for alle leverandørens mobilabonnementer. Merk deg at hvis du har Telia X, vil du ha 30 GB data for bruk i EU. Etter at denne mobildataen er brukt opp, må du betale 4 øre for hver MB du bruker.

Telenor | Bruk mobilen som hjemme i EU, EØS og Storbritannia

Telenor har en tilsvarende løsning som Telia, og lar deg derfor bruke mobiltelefonen din i mange land uten ekstra kostnader. Du kan surfe, ringe og tekste som ellers, enten du befinner deg i Storbritannia, EØS- eller EU-land.

Telenor har også gunstige avtaler i land som USA og Thailand, slik at du fint kan bruke mobilen i disse populære ferielandene.

Alle Telenor-kunder har også funksjonen «Datakontroll Utland» aktivert. Dette betyr at du vil motta et varsel dersom du er i ferd med å bruke opp data til ordinær pris. Du kan som nevnt også sette maksimalgrenser for pris med Telenor, slik at du slipper kjedelige overraskelser.

Med full kontroll på mobilbruk i utlandet og kostnader relatert til dette, kan du trygt feriere med Telenor-abonnement!

Ice | Fri mobilbruk i utlandet (EU og EØS)

Ice er et annet populært mobilabonnement i Norge, og tilbyr i likhet med Telia og Telenor fri mobilbruk i EU og EØS. Dette gjelder både privatkunder og bedriftskunder. Dette gjør Ice velegnet også for deg som reiser mye i jobbsammenheng.

Gjennom Ice kan du også se frem til fri mobilbruk i utlandet dersom du er på ferie i Storbritannia eller på Færøyene. Merk deg imidlertid at andre takster vil gjelde om du er på ferie på Isle of Man, Jersey eller Guernsey.

Fri bruk gjelder fortrinnsvis når du ringer og sender SMS til Norge fra EU- og EØS-land. Dersom du er i Norge og sender SMS til utlandet, eller er i EØS eller EU og sender meldinger til land utenfor Norge, vil egne priser gjelde.

HappyBytes | Ingen ekstrakostnader i EU og EØS

HappyBytes føyer seg inn i rekken av mobilleverandører som ikke fakturere noe ekstra for bruk i EU eller EØS. Det betyr at du fritt kan sende SMS, MMS, bruke data eller ringe når du er i land som Finland, Belgia, Spania, Portugal, Malta, Hellas, Frankrike og Polen.

Også Storbritannia inkluderes på listen, selv om dette landet ikke lenger er en del av EU. EU-priser vil også være gjeldende når du bruker mobiltelefonen i land og områder som San Marino, La Desirade, Fransk Guyana, St. Martin og Gibraltar.

Vær forsiktig med mobilbruk på ferger og cruise

I noen tilfeller vil ikke mobilen din benytte ordinær roaming når du er i utlandet. Istedenfor vil mobilnettet brukes gjennom satellitt, noe som har andre priser. De fleste mobilabonnementer inkluderer ikke bruk av satellitt-mobilnett i den faste månedsprisen.

Hvis du for eksempel er på ferie med Kielfergen, Danskebåten eller skip som Hurtigruten, er det vanlig at disse tilbyr mobilt nett via satellittoperatører som Telenor Maritime.

Mens båten eller skipet er til sjøs, må det kobles til et mobilnett via satellitt. Dette er betraktelig dyrere enn ordinær mobildata, og vil ofte gi overraskende høye regninger. Det er derfor lurt å skru av mobilnettet mens du befinner deg på skip, ferger og båter.

Et tips er å skru på flymodus, i tilfelle du skulle glemme deg i et uoppmerksomt øyeblikk. For mange av oss har det blitt en vanesak å bruke Snapchat, Facebook eller å lese nettaviser via mobil. Dette kan fort bli dyrt når du befinner deg på sjøen.

Andre tips til mobilbruk på ferie

Foruten priser som kan avvike, bør du også tenke på at du bør være ekstra forsiktig med å passe på mobilen i utlandet. Når man er på ferie blir det ofte sene kvelder utendørs, og i enkelte land er det større sjanse for å oppleve lommetyveri.

Det er derfor viktig å oppbevare mobiltelefonen på et trygt sted – som for eksempel i en lomme med glidelås på brystet eller en rumpetaske. Da får du bedre kontroll på eiendelene dine, og reduserer sjansen for at du mister mobilen din.

Se frem til trygg og billig mobilbruk på ferie

Mobilbruk i utlandet er gjerne noe som forbindes med skyhøye ekstrakostnader knyttet til roaming. Heldigvis er det mange av de største mobilleverandørene som nå tilbyr like priser i EU- og EØS-land som i Norge.

Dermed kan du surfe og bruke mobilen som vanlig mens du er på ferie! Merk deg likevel at det i noen land vil være dyrere å bruke mobilen, og det samme gjelder når du er på sjøen. Sørg for at du sjekker dette på forhånd, slik at du unngår kjedelige overraskelser i etterkant.

Mobilabonnementpris
Logo