billigste kontantkort til mobil (november 2024)

Kontantkort

Nordmenn har aldri før brukt mobilene sine mer enn nå. Disse har naturligvis blitt langt mer enn et verktøy for å ringe og sende SMS. I dag er det mobilt bredbånd, da med tilgang til internett og apper, som dominerer bruken av mobilene. Dette har gjort at alle abonnement inkluderer fri tale og SMS, mens det faktisk bare er mengden med mobildata som avgjøre kostnaden.

Men ikke alle nordmenn bruker så mye mobildata at dette lønner seg. Dessuten er det ikke alle nordmenn som bruker telefonen sin regelmessig heller. Da er spørsmålet om ikke kontantkort kan lønne seg for disse personene. Dette gir tross alt noe mer fleksibilitet og en lavere kostnad. Men hva er kontantkort, og hvordan fungerer egentlig disse? Det ser vi nærmere på i denne artikkelen.

Hva er kontantkort?

Kontantkort er et lite kort som inneholder informasjon om påfyll for ringeminutter, SMS, og mobildata. Disse kortene gir forbrukeren muligheten for å fylle på sin telefon med tjenester, da fremfor å ha et månedlig abonnement som dikterer hvor mye tilgang en skal ha. Dermed velger en kun påfyll når en faktisk har behov for tjenestene.

Et kontantkort kan kjøpes med en spesifikk sum, og det er prisen på tjenestene som her avgjør om det lønner seg. En kjøper altså sjeldent et kontantkort som gir deg 100 ringeminutter og 100 SMS for eksempel, eller lignende faste avtaler. Vanligvis har leverandøren en ørepris for disse to tjenestene som du blir informert om.

Billigste kontantkort

Skal du finne billigste kontantkort, så handler det derfor mer om øreprisen enn hva kortet koster. Jo dyrere kontantkort du kjøper, jo rimeligere blir det i praksis per minutt og per SMS. Det samme gjelder også data, der du ofte også får data gratis ut dagen når du overstiger det du har på kortet ditt.

Billig kontantkort

Merk at det er en laderabatt som gjør at du får billigere tjenester ved kjøp av større kontantkort. Denne rabatten kan være på så mye som 50 %, bare du fyller på for noen hundrelapper ekstra. Det er selvfølgelig mye dyrere enn et vanlig abonnement dersom bruken din er høy. Allikevel er det veldig praktisk å bare fylle opp for lengre tid til lave pris, dersom du uansett skal bruke det før eller siden.

De billigste kontantkort gir deg gjerne priser ned til 0,30 kr i minuttet for å ringe. SMS koster mest sannsynlig minimalt 0,50 kr, mens MMS kan komme opp i 1,50 kr. For den som har et mobilabonnement virker nok dette veldig dyrt, men denne løsningen er altså rettet mot de som ikke har et like stort behov for bruk av mobilen.

Beste kontantkort

For å finne beste kontantkort til din bruk, så er det flere faktorer som bør tas til etterretning. Først og fremst er det viktig å se på den nevnte kostnaden ovenfor. Kanskje enda viktigere er det derimot å se videre på vilkårene. Der noen gir deg laderabatt ned til 0,30 kr per ringeminutt, så trekkes denne ofte tilbake dersom summen på kontantkortet ikke blir brukt.

Dermed er det veldig lite lønnsomt å fylle på med for eksempel 500 kr for å få denne rabatten. Dette kunne vært fristende om en fikk beholde ringeminuttene til 0,30 kr, da en kunne dratt nytte av rabatten ved veldig lav mobilbruk. Men dersom en uansett blir nærmest tvunget til å bruke hele summen for å utnytte rabatten, så er de billigste mobilabonnementene mye bedre alternativer.

En annen viktig faktor en skal tenke over er selvfølgelig hvor enkelt det er å fylle på kontantkortet. For å raskt kunne fylle på, bør det for eksempel være en app tilknyttet leverandøren. Det bør også være mulighet for enkelt å sjekke saldoen på kontantkort, da gjennom den samme appen. Merk at ikke alle kontantkort, selv i dag, tilbyr disse mulighetene.

Mobil uten abonnement

For å benytte kontantkort skal du ha en mobil uten abonnement. Dersom din mobil er fastlåst til et abonnement, så kan du altså ikke benytte deg av kontantkort på denne. Det er vanligvis slik at mobilene er fastlåst i ett år, men det er også mulig å kjøpe en mobil uten abonnement. Da skal du derimot ut med en ganske høy pris for toppmodellene.

En ny mobil kan tross alt koste alt mellom 5,000 kr og 10,000 kr. Da er ikke det å kjøpe en mobil uten abonnement spesielt fristende, sett i forhold til et mobilabonnement der kostnaden er spredt utover tid. I de fleste mobilabonnement kan du få en fin mobil og fornuftige betingelser for en pakke til rundt 400 kr i måneden.

En mobil uten abonnement kan derimot passe utmerket om du for eksempel gir en gammel telefon til barna. Da kan de lære seg kostnadene assosiert med mobilbruk, uten for stor risiko for deg som forelder. Fyller du da på med kontantkort, så vil de kun ha et begrenset beløp, for eksempel 100 kr, som de da kan benytte hver måned.

Hvor kan du kjøpe kontantkort?

Før pleide det å være slik at du måtte gå til butikken eller kiosken for å kjøpe et faktisk kort. Det var nettopp derfor kontantkort fikk sitt tilnavn. I dag kan en fortsatt gjøre dette, men det er sjeldent at folk kjøper fysiske kontantkort. I stedet er løsningene som er knyttet opp mot profiler på nett og i leverandørens app som benyttes.

Her kan du gå inn og kjøpe kontantkort til den summen du ønsker. Det er som nevnt tidligere viktig at du leser vilkårene nøye. For eksempel er ikke nødvendigvis en laderabatt så veldig gunstig for deg dersom du uansett ikke skal bruke så mye penger på kontantkortet.

Det er for øvrig slik at du vil bli bedt om å bruke Bank ID ved ditt første kjøp av kontantkort. For alle kjøp etterpå kan du ha dine opplysninger lagret i appen som de fleste leverandører benytter seg av. Dermed kan du fylle på ditt kontantkort når det er behov, enten du eller barna har brukt opp den summen som var tilgjengelig.

Fylle kontantkort

Du kan altså fylle kontantkort over nett eller i butikk. Velger du å kjøpe et fysisk kontantkort, så er det en kode her som du skal ringe inn til leverandøren. Denne koden er relativt enkel å få ringt inn, men det er selvfølgelig mye mer praktisk å bare kunne gjøre dette over nett. Skal du fylle på kontantkort er den moderne måten å gjøre det på helt klart foretrukket.

Den store fordelen med å fylle kontantkort er at en får en mye bedre oversikt. Ved mobilabonnement er det alltid en risiko for å gå over antatt bruk, men mindre en velger ubegrenset data. Når en går over bruken en har betalt for i et abonnement, så vil det vanke ekstra gebyrer. Går du over bruken din for kontantkort, så kan du fylle på eller la det stå videre.

Sjekke saldo mobil

Du kan i dag også sjekke saldo for mobil på nett. Før pleide det også å være slik at du her måtte ringe inn. Da ringte du til leverandøren din, før en automatisk stemme på telefonen fortalte deg hvor mange kroner og øre du hadde igjen å bruke. Denne teknologien er ikke borte, men veldig få bruker den for å se sin saldo for kontantkort til mobil.

I stedet sjekker de fleste sin saldo rett i appen til leverandøren. Det er også en mulighet for å sjekke appen på nettsidene, der en kan logge seg på sin profil. Da kan en for eksempel få en god oversikt når en betaler den månedlige regningen og ellers jobber med familieøkonomien. Enten du har kjøpt kontantkort til deg selv eller barnet, så er fordelene med denne oversikten ganske stor.

Lønner kontantkort seg?

Et viktig spørsmål å stille seg selv er hvorvidt kontantkort faktisk lønner seg for deg. Dersom du uansett skal bruke like mange ringeminutter, SMS-er, og mobildata, som du ville brukt med et mobilabonnement, så lønner sistnevnte seg i dag. Det er nemlig kun dersom du har et veldig begrenset bruk at kontantkort lønner seg.

Du kan tross alt stoppe helt opp med din mobilbruk over en periode, uten å betale noe ekstra. Det er siden kontantkort er forhåndsbetalt. Da er det videre opp til deg å fylle på først når det går tomt. Vær oppmerksom på at laderabatter sjelden lønner seg. Det kan for øvrig også være lurt å være oppmerksom på om ladesummen før eller siden går ut, dersom en ikke bruker denne innen en viss tid.

Fra kontantkort til mobilabonnement

Veien fra kontantkort til mobilabonnement kan virkelig lønne seg i dag. Det er kun i veldig sjeldne tilfeller at kontantkort lønner seg, slik som for en turist som bare er på besøk i Norge, eller noen som bruker sin mobil helt minimalt og kun i perioder.

Dersom en ikke faller innenfor disse kategoriene, så gir mobilabonnement i dag fri tale og SMS. Dessuten kan en for eksempel få rundt 10 GB med data i en pakke til bare 400 kr i måneden. Slenger en sammen familiemedlemmer også, så blir kostnadene her lave. Dermed er det ingen tvil om at mobilabonnement lønner seg over kontantkort.

Mobilabonnementpris
Logo